Ny undersökning – Sju av tio klarar sig inte på den allmänna pensionen

Expressen skriver om SPF Seniorernas och SKPF Pensionärernas undersökning som visar att den allmänna pensionen inte räcker till. Den har sjunkit till en ny bottennotering och utgör nu i genomsnitt endast 44 procent av slutlönen.

  • SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson och SKPF Pensionärernas ordförande Liza di Paolo-Sandberg är eniga om att något är galet när inte ens de som jobbat hela sitt liv klarar sig på pensionen.

När SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna frågade sina medlemmar om de kan klara sig enbart på den allmänna pensionen svarade sju av tio: Nej, det går inte.

Förutom att den genomsnittliga allmänna pensionen har rasat enligt Folksams siffror, så har även den totala pensionen (allmän pension plus tjänstepension och privat pension) sjunkit från 86 till 70 procent av lönen under åren 2003-2021. Lagstiftarnas motvapen för att rädda pensionerna när vi lever allt längre är att höja åldersgränserna. Men de höjda pensionåldrarna räcker inte för att nå 60 procent av lönen som det var tänkt, utan svenskarna kommer trots ett längre arbetsliv att få en allmän pension som är runt 50 procent av slutlönen.

En genomsnittlig allmän pension ligger idag på 13.285 kronor efter skatt, emedan Konsumentverkets hushållsbudget för ett hushåll med en person ligger på 15.990 kronor. 

– Det här bekräftar tyvärr det vi länge har sagt – att det inte lönar sig att arbeta ihop sin pension. Det blir faktiskt tvärtemot hur det var tänkt. Allmän pension, grundbulten som alla skulle kunna förlita sig på, sviker medan tjänstepensionen har blivit en absolut nödvändighet och inte en guldkant, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, till Expressen.

Klicka här för att öppna Expressens artikel
(artikeln kan endast läsas i sin helhet av tidningens prenumeranter)