Positivt med förenklat grundskydd i pensionssystemet, men helhetssyn krävs

Flera riksdagspartier har idag uttalat sig om att pensionssystemet är för komplicerat och att det grundläggande skyddet i pensionssystemet måste ses över och förenklas. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar utspelet.

  • – En helhetssyn måste till, och göras på en och samma gång, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson..

SPF Seniorerna har länge pekat på att en förenkling av pensionssystemet behövs. Vi menar att grundskyddet bör renodlas och finnas främst för de med lågt intjänande till pensionen – inte som i dagsläget för tre av fyra pensionärer. Ett bra grundskydd fordrar dock att det lönar sig att ha arbetat i inkomstpensionen, vilket det inte gör idag. Och att pensionssystemet ses över i sin helhet, inte olika delar var för sig. 

SPF Seniorenas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar:

– Det är definitivt ett steg i rätt riktning om grundskyddet i pensionssystemet kan förenklas. Idag är det en komplicerad mix av olika tillägg med olika beräkningsgrunder. Två individer med samma inkomstpensionsnivå kan få olika belopp i grundskyddet. Det behöver ses över och göras mer begripligt. Samtidigt är det mycket viktigt att grundskyddet renodlas, det bör inriktas främst på de som har haft ett lågt intjänande till pensionen.

– Idag är får närmare tre av fyra pensionärer någon del av grundskyddet utbetalt. Det beror dels på att grundskyddet byggts ut dels på att inkomstpensionen blir betydligt lägre än ambitionen vid pensionsreformen. Det är grundläggande för systemets legitimitet att det lönar sig att ha arbetat, vilket det inte gör idag för väldigt många. Och då måste pensionsavgiften höjas och komma både dagens och morgondagens äldre till del.

– De olika delarna i pensionssystemet hänger tätt ihop. Vi vill därför understryka vikten av att se över systemet i sin helhet på en och samma gång. Att lappa-och-laga i skilda delar av systemet vid olika tidpunkter har fört oss till den situation vi har idag. En helhetssyn måste till, och göras på en och samma gång.

Klicka här för att lyssna på Sveriges Radios inslag om utspelet