Expressen: Valfläsket måste bort från pensionerna

Flera ledartexter och tidningar reagerar på SPF Seniorernas nya pensionsrapport. "Valfläsket måste bort från pensionerna. Alla politiker som någonsin tagit ordet ”ansvar” i sin mun borde inse detta", skriver Expressens ledarredaktion.

  • SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson liknar pensionssystemet med ett lutande Pisatorn som håller på att falla ihop.

SPF Seniorernas nya rapport "Ett fristående pensionssystem på lösa grunder?" visar på hur pensionerna har lappats-och-lagats med skattelättnader, inkomstpensionstillägg och höjd garantipension. Trots detta har den allmänna pensionen inte förstärkts och flera allvarliga effekter har uppstått som följd. För statsfinanserna medför det politiska lappandet-och-lagandet omkring 56 miljarder kronor i årliga utgifter. 

Citat från Expressen ledartext: "Reformerna blev en nådastöt för det så kallade respektavståndet. Och livsinkomstprincipen – att det man tjänar ska vara grunden för det man får ut i pension – har ställts på ända. För tre av fyra av dagens och framtidens pensionärer lönar det sig inte längre att arbeta. Sju av tio får olika former av bidrag. Det visar en ny rapport från förbundet SPF Seniorerna. Tidigare beräkningar från förbundet visar att en undersköterska som arbetat i 40 år, och har en slutlön på 30 000 kronor, förlorar. Hon eller han kommer få ut 1 400 kronor mindre än en person som aldrig jobbat, och som får garantipension och fullt bostadstillägg. Det senare är ett skattefritt bidrag som man kan få trots att man bor i en villa värderad till tolv miljoner." 
Klicka här för att läsa hela ledartexten på expressen.se

Citat från Norrans ledartext: "I stället för att bygga på människors arbetsinsatser, har pensionssystemet blivit en samhällsordning som är alltmer beroende av statliga bidrag." 
Klicka här för att läsa hela ledartexten på norran.se

Citat från Alvin Hedström Sjölunds krönika i Hallands nyheter och Västerbottens-Kuriren: "Många som arbetat ett helt yrkesliv och förväntar sig att pensionen ska vara rimlig i förhållande till den lön de tidigare haft och de år de arbetat, känner sig såklart svikna."
Klicka här för att läsa hela texten på hn.se

SPF Seniorerna tycker att det är dags att renovera och utveckla pensionssystemet. Högre pensionsavgift, genom en omfördelning inom befintlig arbetsgivaravgift, som kommer både dagens och framtidens pensionärer till del genom högre inkomstbaserad allmän pension är ett nödvändigt första steg. Därtill behöver pensionssystemet ses över i sin helhet, inklusive grundskyddet.

Klicka här för att ladda ner rapporten "Ett fristående pensionssystem på lösa grunder?"

Fler reaktioner:
Fryksdalsbygden - Debatt: Valfläsk har förstört pensionerna
Finanstid - Politiskt lappande och lagande av pensionssystemet kostar 56 miljarder per år för staten