Ny rapport om seniorers inkomströrlighet

SPF Seniorernas nya rapport visar att seniorer inte bara har en svag inkomströrlighet, utan löper också en större risk än andra åldersgrupper att falla nedåt i inkomstskalan.

Äldre personer har ofta begränsade möjligheter att öka sina inkomster. Över perioden 2017–2022 är personer som är äldre än 65 år kraftigt överrepresenterade i de lägsta inkomstdecilerna, och många förblir där. Nära 80 procent av de som befann sig i de lägsta decilerna 2017 var kvar där 2022. För yngre är inkomströrligheten högre, och de lämnar ofta de lägsta decilerna efter några år.

Orsakerna till seniorernas situation handlar förutom låga pensionsnivåer också om tidsbegränsade uttag av tjänstepension samt förskottet i allmän pension. SPF Seniorerna tycker att det behövs reformer för att stärka pensionerna och förbättra seniorernas ekonomiska situation, bland annat genom högre pensionsavgifter och bättre information om tjänstepensionens effekter. Förskottet i den allmänna pensionen skulle också kunna förändras till en jämnare modell. 

Klicka här för att öppna rapporten