Eva Eriksson i Expressen om den allmänna pensionen

SPF Seniorernas och SKPF Pensionärernas nya undersökning visar att 7 av 10 pensionärer inte skulle klara sig enbart på den allmänna pensionen. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson är bekymrad över pensionssystemets utveckling där tjänstepensionen har blivit en absolut nödvändighet och inte en guldkant.

  • Uttagsvalet i tjänstepensionen har blivit väldigt viktigt, påpekar Eva Eriksson.

Att ta ut tjänstepensionen på kort tid kan ge extra pengar de första åren, men riskerar att leda till en låg pension senare. Expressen illustrerar skillnaden med SPF Seniorernas uträkning på skillnaden i pensionsinkomst vid olika uttagstider, vilket tydligt visar att det blir ett mycket stort avbräck i inkomst om/när man ska leva på endast allmän pension.

– Man måste säga som det är. De allra flesta kan inte räkna med att klara sig på enbart allmän pension. Uttagsvalet i tjänstepensionen har därför blivit väldigt viktigt och som individ bör man noggrant sätta sig in i konsekvenserna av dessa valmöjligheter och effekterna på lång sikt, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, till Expressen.

Liza di Paolo-Sandberg, ordförande i SKPF Pensionärerna, lyfter att systemet behöver bli enklare så att det blir lättare för var och en att fatta medvetna beslut.

Beräkning: Så mycket blir det kvar vid olika uttag:


Klicka här för att öppna Expressens artikel
(artikeln kan endast läsas i sin helhet av tidningens prenumeranter)

Klicka här för att läsa mer om rapporten på Senioren.se