Eva Eriksson i radioprogrammet Plånboken om de dyra seniorlånen

Det finns en risk att seniorer som nekas vanliga lån av sina banker tar ett seniorlån i stället. Det är en dyr lösning som riskerar att urholka privatekonomin och låsa in äldre i sina bostäder.

  • – Man ser de här reklambilderna av pensionärer som sitter på balkongen och dricker cava. Det är klart att det lockar, säger Eva Eriksson till Plånbokens reporter.

Seniorlån, även kallat kapitalfrigörelsekredit, innebär att man belånar sin bostad för att frigöra kapital. Dessa lån kan bli fyra gånger så dyra som ett vanligt bostadslån. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson tycker att de som erbjuder seniorlånen inte informerar låntagarna tillräckligt om dom verkliga kostnaderna.

– Jag är kritisk till att man inte får den information som man behöver, och att man inte går igenom effekterna. Dessutom tycker jag att de vanliga bankerna måste fundera ordentligt över om man inte bör ha någon produkt som man kan erbjuda seniorer, säger Eva Eriksson.

Eva Eriksson upplever också att många inte riktigt förstår vad seniorlånen kostar i slutändan.

– Seniorlånen innebär att den dag man ska sälja sin bostad, som då är intecknad, då ska man betala räntan. Det gör att det nästan inte finns någonting kvar av värdet på fastigheten, förklarar Eva. 

Klicka här för att lyssna på Plånbokens avsnitt om Seniorlån

Radioprogrammet tar upp olika aspekter av Seniorlån, och lyfter vilka andra alternativ det kan finnas. Förutom Eva Eriksson medverkar även Eva Lindström, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå, och Sandra Lillienberg, chef på 60plusbanken. Reportaget är gjort av Anna Berg.