Pensionssystemets sjunkande legitimitet kan enbart stärkas genom högre pensionsavgift
Att det inte lönar sig att ha arbetat för pensionen är förödande både för systemets legitimitet och för förhoppningarna om ett längre arbetsliv. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson uttalar sig med anledning av Pensionsavgiftsutredningens betänkande.
En klar majoritet av dagens pensionärer klarar sig inte på enbart allmän pension. Och det är många "om" som ska uppfyllas för att få en bra pension i framtiden. Pensionsavgiften måste därför höjas och komma både dagens och framtidens pensionärer till del.
SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson om pensionsavgiftsutredningen:
– Pensionsavgiftsutredningen bekräftar det vi länge pekat på, att den allmänna pensionen tyvärr blivit och kan förväntas bli allt svagare i framtiden. Många av våra medlemmar tittar på vad räcker pensionen till i vardagen och svaret är: inte mycket. 7 av 10 säger att de inte klarar sig på enbart allmän pension. Detta kan inte fortgå, allmän pension måste förstärkas.
– Systemets legitimitet närmar sig botten. Mycket beror på att det inte lönar sig att ha arbetat för sin pension. För tre av fyra av både dagens och framtidens pensionärer spelar arbetslivets insatser liten roll för pensionsnivån. Människor är besvikna – många års slit till ingen nytta. Detta är förödande både för systemets legitimitet och för förhoppningarna om ett längre arbetsliv.
– Vi kan också konstatera att det är många ”om” som ska uppfyllas för att man ska få en bra pension i framtiden. Om man har en god tjänstepension hela arbetslivet, om man har en god fondutveckling i premiepensionen och om man kan jobba betydligt längre – helst ett par år längre än riktåldern – då kan det gå vägen. Men det går inte att blunda för att väldigt många människor kommer att falla av på vägen.
– Allt detta understryker att pensionsavgiften måste höjas och komma både dagens och framtidens pensionärer till del, vilket kan ske genom en omfördelning inom befintlig arbetsgivaravgift. Det finns inga genvägar i form av bidrag eller skatter. Dessutom måste det diskuteras, som utredningen också påpekade, vilken rollfördelning vi ska ha mellan allmän pension och tjänstepension.
Klicka här för att läsa mer om Pensionsavgiftsutredningens betänkande på regeringen.se