Låt inte influensa förstöra jul- och nyårshelgerna

Virus sprids som mest när flera generationer samlas. Trots att influensavaccinationen är kostnadsfri för riskgrupper, inklusive alla som är 65 år och äldre, så har färre personer tagit vaccin i år jämfört med förra året. För allas vår skull är det viktigt att vaccinationstäckningen ökar.

  • Det är lättare att bli smittad när flera generationer umgås nära. Foto: Getty Images.

– Eftersom många samlas inför jul och nyår är det jätteviktigt att äldre och personer i riskgrupper ser till att skydda sig mot influensa, säger infektionsläkaren Rolf Gustafson. Ingen vill ju vara sjuk under julen, och det är tyvärr lätt att bli smittad vid dessa tillfällen då många generationer träffas samtidigt och umgås nära.

– Någon kanske håller på att insjukna i influensa, men tycker inte att symtomen är så farliga. Man tar en febernedsättande och är med och firar jul ändå, men råkar smitta en släkting som blir svårt sjuk; ett riktigt trist scenario, säger Niklas Arnberg, virolog och generalsekreterare för Virus- och pandemifonden. Det är bättre att följa Folkhälso­myndighetens rekommendation och vaccinera sig mot influensa om man är över 65 år, eller tillhör en riskgrupp. Nu såhär ett par veckor innan jul är en bra tidpunkt.

Hur det rent praktiskt går till att vaccinera sig mot influensa ser lite olika ut i Sveriges olika regioner. På vissa håll skickas kallelser ut till alla som är över 65 år samt övriga riskgrupper, men det går också bra att boka tid själv. På många ställen går det bra att dyka upp utan bokad tid – drop-in tider finns ofta till exempel på apotek eller hos privata vaccinatörer. Det är viktigt att ta med legitimation inför vaccinationen och det är bra att berätta om man är allergisk eller står på några särskilda läkemedel. Själva vaccinationen tar bara någon minut och brukar ges som en spruta i överarmen. Hos privata vaccinatörer kan personer över 65 år välja om man vill ha ett vanligt influensavaccin eller ett förstärkt influensavaccin som ger bättre respons och därmed bättre skydd. Biverkningar från vaccinationen är ovanliga, men man kan bli lite öm och svullen i huden där sticket gavs.

Världshälsoorganisationen (WHO) har satt som mål att 75 procent av alla i riskgrupp för influensa ska vara vaccinerade, och tyvärr ligger vi efter i Sverige. Folkhälsomyndigheten gick i början av december ut med information om att mängden personer som har vaccinerat sig mot influensa hittills under hösten har varit alldeles för låg, och att siffrorna måste öka, i synnerhet bland 65+. Vaccinationsinsatserna inleddes i mitten av oktober, och i mitten av november såg man att bara lite fler än hälften av alla 65 år och äldre hade vaccinerat sig mot influensa. Under den föregående influensa­säsongen (2023–2024) vaccinerades 69 procent av personer 65 år och äldre. Smitt­spridningen väntas öka ju längre in i vintern vi kommer.

Influensa är ett virus som orsakas av en infektion och som kan ge en generell sjukdomskänsla i kroppen, men också feber, hosta, ont i muskler, leder och hals samt rinnande näsa. Personer som är över 65 års ålder, eller som tillhör en riskgrupp, har en större risk än andra att bli allvarligt sjuka av influensaviruset. Några av de allvarliga komplikationer som viruset kan leda till inkluderar inflammation i lungor, bihålor eller luftrör, samt akuta infektioner på hjärtat, så som hjärtinfarkt eller stroke. Varje år dör omkring sexhundra personer i Sverige som ett resultat av komplikationer från influensa­sjukdom, och mer än trehundra personer blir så sjuka att de kräver intensivvård.

Läs mer om influensa och vad som gäller kring vaccination i din region på 1177.se