SPF Seniorerna i SVT Rapport om bristande försäkringsskydd på särskilda boenden

Nyhetsinslaget handlar om en tragisk olyckshändelse inom äldreomsorgen. Efter olyckan uppdagades att kommunens särskilda boende saknar ett fullgott försäkringsskydd. SPF Seniorerna har därför granskat försäkringsskyddet i en rad kommuner. Förbundsordförande Eva Eriksson medverkar och lyfter nödvändiga åtgärder.

  • SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson uppmanar regeringen att ta fram nationella riktlinjer för försäkringsskydd på särskilda boenden.

– Den första uppmaningen till regeringen är att ge Socialstyrelsen uppdraget att ta fram nationella riktlinjer för hur det ska se ut på särskilda boenden när det gäller olycksfallsförsäkringar. Och sedan att SKR får i uppdrag att ge utbildningsstöd till kommuner hur man ska hantera detta. I detta ska det ingå information om vilka försäkringar de boende behöver, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

Regeringen har uppmärksammat att försäkringsfrågan är ett problem men vidtar i dagsläget inte några åtgärder. I stället uppmanas kommunerna att ta ansvar för situationen. Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje säger i inslaget att kunskapen i frågan behöver bli bättre hos Sveriges kommuner. Hon uppmanar också kommunerna att göra en översyn och ta det övergripande ansvaret för försäkringsskyddet i de allmänna utrymmena.

Med anledning av de brister som blottats efter den tragiska dödsolyckan har SPF Seniorerna tittat närmare på om och hur de boende är försäkrade, och tagit fram rapporten ”Trygg eller oskyddad på det särskilda boendet?” Rapporten visar på att de som bor på särskilt boende, till skillnad från exempelvis skolbarn och andra grupper, sällan omfattas av en kollektiv gruppolycksfallsförsäkring. Samtidigt är kommunerna generellt sett dåliga på att informera om att boende bör ha en egen olycksfallsförsäkring, vilket får till följd att boende på särskilda boenden ofta saknar ett fullgott försäkringsskydd. 

Klicka här för att titta på nyhetsinslaget 


Här kan du läsa mer och ladda ner rapporten "Trygg eller oskyddad på det särskilda boendet?"