Äldre personers mänskliga rättigheter efterlevs inte på särskilda boenden

Äldre förlorar sina mänskliga rättigheter i äldreomsorgen. Det framkommer av rapporten ”Hemma är någon annanstans” som tagits fram av den nya myndigheten Institutet för mänskliga rättigheter (IMR).

  • Fredrik Malmberg, direktör Institutet för mänskliga rättigheter, Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, Alfhild Petrén, PRO Global, och Håkan Jönsson, professor äldre och åldrande.

Undersökningen utgår från äldres mänskliga rättigheter och genomlyser särskilt boende, där äldre är i beroendeställning och i ett utsatt läge. IMR visar att ålderism normaliserar brister i äldreomsorgen och att de boendes möjligheter till delaktighet, självbestämmande och egenmakt är begränsade. 

SPF Seniorerna har bidragit till undersökningen i dialogkonferenser, referensgrupp och bilaterala möten. Den 2 oktober medverkade SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson i myndighetens direktströmmade panelsamtal.

– Undersökningen är banbrytande eftersom det är första gången som staten kritiskt granskar en offentlig verksamhet utifrån äldres mänskliga rättigheter. Äldre har mänskliga rättigheter och de ska tas på allvar. Vi kommer att använda rapportens resultat och ställer oss bakom alla de rekommendationer som myndigheten riktar till regeringen och kommunerna. Jag ser fram emot att ta del av hur Regeringskansliet och SKR tar sig an rekommendationerna, sa Eva Eriksson.

Klicka här för att se en film från panelsamtalet 

Förbundet medverkade också i myndighetens rundabordssamtal om de fyra mänskliga rättigheter som undersöktes, dvs rätten till värdighet, rätten till delaktighet och social inkludering, rätten till privatliv, samt rätten till icke-diskriminering. Martin Engman, samhällspolitisk chef SPF Seniorerna, deltog tillsammans med representanter från IMR, civilsamhället samt forskare: 

Klicka här för att läsa hela rapporten 

Klicka här för att öppna en lättläst sammanfattning av rapporten

Klicka här för att läsa Seniorens artikel om rapporten