Undernäring – Ett samhällsproblem som alla ska ta på allvar

Undernäring hos äldre medför både fysiska och psykiska risker, till exempel drabbas den som är undernärd lättare av fallolyckor, svårläkta sår, depression och ökad känslighet för infektioner. Därför medverkade SPF Seniorerna i ett seminarium om saken i riksdagen med ledamöterna Malin Höglund (M) och Mikael Dahlqvist (S) som värdar.

  • SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson och seminariets värdpar, riksdagsledamöterna Mikael Dahlqvist (S) och Malin Höglund (M).

Vårdgivare ska fastställa rutiner för att förebygga, bedöma och utreda undernäring. Det fastslås i Socialstyrelsens föreskrifter som gäller sedan 2022. Men fortfarande är det inte alla kommuner som arbetar strukturerat och målmedvetet med undernäring.

– Undernäring är en angelägenhet inte bara för den enskilde senioren och den äldreomsorgen hen tar emot. Eftersom undernäring är ett samhällsproblem krävs att kommunerna engagerar sig för att förbättra seniorers mat och måltider. Civilsamhället kan vara en viktig aktör för att uppdatera seniorer, närstående och personal ska kunna uppdatera sina kunskaper om äldre och kost. Föreningslivet kan också ställa upp med volontärer som måltidvänner och matlag. Goda exempel i landet visar att det går. Under seminariet presenterade Kävlinge hur man grundligt och föredömligt har arbetat för att motarbeta undernäring hos äldre i kommunen. Ett sånt arbetssätt borde inspirera och fler kommuner ta efter, sa SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson efter seminariet.