Stort steg framåt för tryggare liv som senior

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar regeringens och Sverigedemokraternas budgetbesked i dag om tandvård, äldreomsorg och anhörigstöd.

  • – Regeringens besked att en första etapp av reformerad tandvård inleds 2026 är efterlängtat och mycket glädjande, säger Eva Eriksson.

Eva Eriksson om dagens budgetbesked:

"Seniorer löper större risk för försämrad munhälsa och har ofta ett större tandvårdsbehov. Samtidigt är det många som har svårt att få sin ekonomi att gå ihop och då avstår från dyra tandvårdskostnader. En god munhälsa förebygger andra sjukdomar vilket besparar lidande för den enskilde, och vårdinsatser. Regeringens besked att en första etapp av reformerad tandvård inleds 2026 är efterlängtat och mycket glädjande. Vi ser fram emot att ta del av den exakta utformningen av ett stärkt högkostnadsskydd. Samtidigt är det nödvändigt att stoppa välfärdskriminaliteten som dränerar vården och göder fortsatt brottslighet. Regeringens aviserade skyddsåtgärder måste följas av fler.

SPF Seniorerna har kritiserat att seniorer inte har rätt till fast omsorgskontakt på särskilda boenden. Därför välkomnar vi att regeringen nu föreslår lagskärpning och resurser för att utvidga rätten även till särskilda boenden. Fast omsorgskontakt är viktigt eftersom kontinuitet ökar äldres trygghet och säkerhet. De årliga tillskotten för evidensbaserad praktik och kunskapsbaserade arbetssätt är en förutsättning för att en kommande skärpt socialtjänstlag ska få genomslag. Sammantaget ger beskeden förutsättningar för en högre kvalitet i äldreomsorgen. 

Även beskedet om ökat anhörigstöd från 2026 är välkommet. Många seniorer lägger ner mycket tid och kraft som vårdare till en anhörig eller närstående. Det är insatser som innebär ett otroligt bidrag till det allmännas uppgifter, men är inget som det allmänna ska kunna räkna med. I dag förutsätts närstående finnas till hands."