Värdefull investering för psykisk hälsa

I dag presenterade regeringen en nyhet ur sin kommande budgetproposition om satsningar inom områdena psykisk hälsa och suicidprevention. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar.

  • – En likvärdig sjukvård, oberoende av var man bor och vem man är, är nödvändig för att vidmakthålla en god psykisk hälsa, säger Eva Eriksson.

– Psykisk ohälsa finns också bland seniorer och äldre män är den grupp som är värst drabbade av suicid. Ingen ska behöva hamna i en situation så att den upplever att enda utvägen är att ta sitt liv. Jag välkomnar därför att regeringen föreslår mer resurser till regionernas arbete för att förebygga självmord och till det akutpsykiatriska mottagandet. En likvärdig sjukvård, oberoende av var man bor och vem man är, är nödvändig för att vidmakthålla en god psykisk hälsa, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson. 

– Även de ökade resurserna till primärvårdens kompetens och kapacitet att arbeta med psykisk hälsa är positivt. De nya resurserna passar väl in i hälso- och sjukvårdens omställning till en god och nära vård. Om äldres psykiska hälsa ska kunna vara god krävs att fler personer får vård i tid och på rätt vårdnivå, tillägger Eva Eriksson.