Aase Wisten i SvD: Äldres symtom kan missas
En äldre person på ett boende i Strömsunds kommun gick med en bruten nacke i två veckor innan en läkarundersökning gjordes. Händelsen är nu anmäld till IVO. Enligt Aase Wisten, geriatriker och sakkunnig hos SPF Seniorerna, är detta tyvärr inte ovanligt.
Svenska Dagbladet skriver om en olycka på ett boende i Strömsunds kommun. En äldre person föll, och initialt bedömdes skadorna inte som allvarliga av ambulanspersonal och sjuksköterska. Men dagen efter började personen klaga på nacksmärtor, som successivt blev värre. Trots det tog det två veckor innan en läkarundersökning gjordes – då visade det sig att personen hade en fraktur i nacken. Kommunen har nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), där man konstaterar att ”bristande kommunikation mellan personal ledde till att läkarundersökning skedde först efter två veckor”.
Aase Wisten, geriatriker och sakkunnig inom vård och omsorg hos SPF Seniorerna, säger till SvD att det ofta är svårt att snabbt koppla ihop symtom med diagnos hos äldre.
– Ett skäl kan vara om man har en kognitiv nedsättning, till exempel om man har demens. Då kan man ha svårt att uttrycka smärta och det kan ta sig uttryck i oro, förvirring eller aggression i stället. Ett annat skäl är att symtomen kan vara fördröjda, till exempel efter en fallolycka, säger Aase Wisten.
På frågan om äldreomsorgen är rustad för att hantera sådana situationer, svarar hon:
– Det är väldigt varierande. Generellt kan man säga att personaltätheten inte är så stor som man skulle kunna önska. Att ha extra uppmärksamhet på en person som ramlat en tid efter fallet är något som man vill ha möjlighet till, men inte alltid har.
Aase Wisten lyfter även att utmaningarna kan bli svårare framöver.
– Det är gruppen med de allra äldsta som ökar allra mest. Och redan i dag finns problem med bemanningen.
Klicka här för att läsa hela artikeln i SvD
(artikeln kan endast läsas i sin helhet av tidningens prenumeranter)