Ja till teknik på seniorers villkor
Välfärdsteknik kan stärka seniorers självständighet, trygghet och livskvalitet – men för att lyckas måste tekniken utformas utifrån seniorers egna behov och önskemål. Det framhöll SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström vid ett rundabordssamtal om äldreomsorgens digitalisering, där experter och beslutsfattare deltog. Samtalet arrangerades av Evondos.
- Välfärdsteknik kan öka seniorers självständighet, trygghet och livskvalitet. Men, seniorer har olika önskemål, behov och förutsättningar. Så lyssna till seniorer innan tekniken införs. Utbudet av välfärdsteknik varierar stort över Sverige. Socialstyrelsen och SKR måste tydligt förespråka några lösningar så att inte vissa kommuner släpar efter. Bostadsort och hushållsekonomi ska inte få avgöra om seniorer får tillgång till välfärdsteknik som efterfrågas. Om seniorer får bestämma över vilka tjänster man vill ha kommer det att vara en stor fördel för den enskilda senioren och dessutom en besparing för kommuner och regioner, sa Peter Sikström, SPF Seniorernas generalsekreterare, vid rundabordssamtal om välfärdsteknik i äldreomsorgen den 25 april.
I rundabordssamtalet medverkade experter och beslutsfattare, bland andra två oppositionsråd från Region Stockholm och nämndordförande från Solna stad och Järfälla kommun. Samtalet arrangerades av Evondos som också presenterade en undersökning om Stockholmskommunernas arbete med välfärdsteknik.