Så bra är hemtjänsten i Stockholms olika stadsdelar – enligt seniorerna själva

Enskede-Årsta-Vantör har den bästa hemtjänsten i Stockholms stad, men när stadsdelarna jämförs har skillnaderna ökat sedan förra året. Det visar Hemtjänstindex som för andra året presenteras på stadsdelsnivå i huvudstaden.

  • Leif Kananen, avdelningschef EÅV, Lena Hedquist, SPF Seniorerna, Milton Carlander, biträdande avdelningschef, Loreto Saldana, enhetschef Enskede hemtjänst, Alexander Villafuerte, enhetschef Vantörs hemtjänst.

    Hemtjänstindex är det enda mått som ger en heltäckande bild av hemtjänstens kvalitet. Indexet är en sammanvägning av nationell statistik från bland annat Socialstyrelsen och bygger på vad seniorer själva anser är viktigast för en hög kvalitet i hemtjänsten. År 2024 har Enskede-Årsta-Vantör den totalt sett högsta kvaliteten, tätt följd av Södermalm, Kungsholmen och Hägersten-Älvsjö. 

    – Enskede-Årsta-Vantör har goda resultat inom alla fyra delindex som Hemtjänstindex mäter: information, biståndshandläggning, utförande samt stöd och utveckling. Delindexet utförande av hemtjänst är det som väger allra tyngst för seniorer och där toppar Enskede-Årsta-Vantör. Det är glädjande att det som seniorerna tycker är viktigast i hemtjänsten premieras, säger Lena Hedquist, SPF Seniorerna och ordförande i Stockholms stads pensionärsråd.

    Men skillnaderna mellan stadsdelarna ökar jämfört med 2023 och finns framförallt inom delindexen biståndshandläggning och stöd och utveckling. När det gäller biståndsenheternas arbete med individbaserad systematisk uppföljning så görs det inte alls i vissa stadsdelar medan andra uppfyller målet till hundra procent. Äldre som upplever om personalen har tillräckligt med tid varierar från 63 till 84 procent. 

    – Det är oroväckande att skillnaderna mellan stadsdelarna inte bara består utan faktiskt ökar. Vi måste kunna lita på att hemtjänsten är lika bra var vi än bor i Stockholm. Skatter och avgifter är ju lika för oss alla. Stockholms stad måste ta detta på allvar, låt stadsdelarna ta del av varandras styrkor och lyssna på vad seniorerna tycker är viktigast för hemtjänstens kvalitet, avslutar Lena Hedquist.

    Så här placerar sig stadsdelarna i Hemtjänstindex 2024: 

    Kolumn sex visar placeringen när de jämförs med övriga kommuner i hela landet. För 2023 visas ett genomsnitt för de stadsdelar som är sammanslagna. När data saknas påverkas indexvärdet negativt.

    Hela rankinglistan finns på www.hemtjanstindex.se. Där finns också resultaten för de fyra delindexen information, biståndshandläggning, utförande och stöd & utveckling.

    För mer information och frågor:
    Lena Hedquist, SPF Seniorerna och ordförande i Stockholms stads pensionärsråd
    Mobil: 073-759 40 82, Email: lena.hedquist@gmail.com

    Fakta om Hemtjänstindex: Syftet med Hemtjänstindex (HTI) är att kommunerna ska förbättra hemtjänsten utifrån seniorers behov. HTI är det enda index där olika kvalitetsparametrar inom hemtjänst sammanställs, baserat på vetenskapliga metoder och framtaget med hjälp av mätexpertis. Indexet fångar hela processen från att behov uppstår via biståndshandläggning, utförande samt stöd och utveckling. HTI:s mätmodell är utvecklad i samarbete med statliga forskningsinstitutet RISE och Svenskt Kvalitetsindex. Hemtjänstindex 2024 summerar 75 indikatorer (främst från Socialstyrelsens olika undersökningar), för alla 290 kommuner samt för Stockholms stadsdelar. Stadsdelsindelningen har ändrats och årets mätning omfattar därför 11 stadsdelar till skillnad från 2023 då det fanns 13 stadsdelar.

    Mer info finns på: www.hemtjanstindex.se

    Klicka här för att läsa Seniorens artikel om de stora skillnaderna i resultat mellan Stockholms stadsdelar