Agera med kraft mot desinformation, hot och hat!

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson skriver tillsammans med flera andra organisationer på Aftonbladet Debatt om vikten av att försvara demokratin.

  • Debattörerna lyfter att hat, hot och misstänkliggörande dessvärre får människor att tystna.

Hat, hot och misstänkliggörande har blir mer och mer utbrett. Både civilsamhället och journalister, utsätts allt oftare för trakasserier och hot, särskilt på nätet. Det här leder till att fler och fler drar sig tillbaka från det offentliga samtalet, vilket försvagar demokratin. Företrädarna för de 17 folkrörelser och ideella organisationer som skrivit under debattartikeln betonar vikten av att stötta civilsamhället och journalistiken, och uppmanar alla i Sverige att gemensamt agera mot desinformation, hot och hat.
 
Enligt den demokratifrämjande organisationen IDEA nådde Europa sin högsta demokratinivå 2012. Sedan dess har situationen försämrats varje år. Trots att Sverige fortfarande rankas högt när det gäller demokrati, visar IDEAs siffror att landet har tappat placeringar inom kategorin deltagande, som bland annat omfattar civilsamhällets engagemang. Debattörerna menar att regeringen behöver ta detta på allvar, och utreda vad som krävs för att försvara och stärka demokratin i vårt land.

Klicka här för att läsa debattartikeln i sin helhet