Seniorer stöder public service

– Nu är det upp till bevis för hur SVT, SR och UR ska se ut in på 2030-talet. Utveckla public service till gagn för alla invånare, oavsett ålder! Det säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, i en kommentar till det yttrande som idag överlämnats om public service i oroliga tider.

  • Public service är för viktigt för att vara ett partipolitiskt trätoämne, menar Eva Eriksson. Bilden är från ett tidigare besök hos SVT.

SPF Seniorerna lämnade idag sitt yttrande över Public service-kommitténs betänkande Ansvar och oberoende – public service i oroliga tider (SOU 2024:34) ihop med två andra seniororganisationer. De tre förbunden stöder de flesta av kommitténs förslag. Men vill att företagen ska kunna använda andra internetplattformar än sina egna och understryker att tillräckliga resurser måste ges för att företagen ska kunna leva upp till alla krav som ställs på dem.

SPF Seniorernas remissvar till regeringen gjordes tillsammans med PRO och SKPF Pensionärerna. Betänkandet om regleringen av public service-företagen under den kommande tillståndsperioden 2026–2033 är omfattande. Inledningsvis välkomnar förbunden att kommittén till stora delar är enig, men beklagar samtidigt att den inte lämnar ett helt enigt förslag. Förbunden vädjar till regeringen och partierna att i den fortsatta beredningen vinnlägga sig om enighet.

De tre organisationerna yttrar sig över de delar av betänkandet som har allra störst relevans för seniorer. Därför betonas betydelsen av att SVT, SR och UR speglar Sveriges äldre befolkning och att lagen och regeringen uppställer villkor för tillgänglighet.

Organisationerna uttrycker oro över att utökad granskning fördelad på åtskilliga aktörer riskerar att leda till en splittrad genomlysning och leda till onödigt stor administration för public service-bolagen. Därför föreslår organisationerna att en utredning tillsätts för att fördjupat se över hur granskning av radio och tv i allmänhetens tjänst bör bedrivas.

– Public service har stor betydelse för många äldre och för hela Sveriges demokrati. Public service är för viktigt för att vara ett partipolitiskt trätoämne. Jag uppmanar därför regeringen och riksdagens partier att samlas. Nu är det upp till bevis för hur SVT, SR och UR ska se ut in på 2030-talet. Utveckla public service till gagn för alla invånare, oavsett ålder, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna.

Klicka här för att läsa seniororganisationernas remissvar om Public service i oroliga tider

Klicka här för att läsa betänkandet från den parlamentariska public service-kommittén