Konstruktivt möte med Sveriges Kommuner och Regioner

Idag träffade SPF Seniorerna presidiet för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Huvudämnena under mötet var välfärdsteknik samt seniorers insyn och delaktighet i kommunernas och regionernas planering och beslut.

  • SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström, SKR:s ordförande Anders Henriksson (S), förste vice ordförande Leif Sandberg (C) och andre vice ordförande Peter Danielsson (M).

SPF Seniorerna har återkommande möten med SKR där vi utbyter erfarenheter och diskuterar gemensamma frågor. SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström företrädde förbundet under mötet:

– Kommuner och regioner måste ställa om för att möte den demografiska utmaningen. Vi blir allt fler äldre framöver samtidigt som det blir allt svårare att rekrytera tillräckligt antal anställda med rätt kompetens. Välfärdsteknik kan bli ett svar på både bristande kompetensförsörjning och för att öka seniorers självbestämmande och integritet. Men teknikutvecklingen går fort och vi ser en fara i att låsa fast sig i en viss teknisk form. Kommunsektorns lösningar måste därför var teknikneutrala, sade Peter Sikström.

– Vi vill ha en lag som gör det obligatoriskt för kommuner och regioner att inrätta seniorråd. Dessutom vill vi att SKR främjar ordning och reda genom att föreslå ett reglemente för seniorråden. SPF Seniorerna har genom ett gediget internt rådslag tagit fram en mall för reglemente. Det är en bra utgångspunkt för den kommande utvecklingen. Vi ser med allvar på de kommuner som saknar seniorråd eller som överväger att lägga ner befintliga råd. I dessa fall kommer vi att lösa behovet av insyn och delaktighet genom att istället, ringa, skriva, begära ut handlingar och be om möten. En sådan ordning tror vi kan vara otymplig för kommunerna, konstaterade Peter Sikström.

Det var ett konstruktivt möte även om SKR inte är villig att omedelbart följa alla våra rekommendationer, berättade Peter Sikström efter mötet.