Otillräcklig vårbudget för seniorer

I dag överlämnade regeringen sin ekonomiska vårproposition och vårändringsbudget till riksdagen. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar:

  • – Det är välkommet att första steget tas för att kunna genomföra det förstärka högkostnadsskyddet för tandvård för den som har fyllt 67 år, säger Eva Eriksson.

    Eva Eriksson om vårbudgeten 2025:

    "Regeringens förslag till vårbudget lämnas i en tid när många seniorhushåll är trängda ekonomiskt. Därför är det välkommet att första steget tas för att den 1 januari 2026 kunna genomföra det förstärkta högkostnadsskyddet för tandvård för den som har fyllt 67 år. Ytterligare förstärkningar av tandvården behövs. En god munhälsa förebygger andra sjukdomar, vilket besparar lidande för den enskilde och vårdinsatser. Dyra tandvårdskostnader tvingar seniorer att skjuta upp eller avstå från nödvändiga behandlingar."

    "Positivt är också ökningen av prestationsbundna insatser för att korta vårdköerna, minska väntetider och öka vårdens kapacitet och disponibla vårdplatser. Dagens stora regionala skillnader är orimliga och seniorer drabbas hårt av vårdplatsbrist och vårdköer. Vi välkomnar även tillskotten för att öka tillgängligheten i vuxenpsykiatrin och ökad möjlighet till självvald inläggning. Samtidigt behövs riktade insatser mot psykisk ohälsa bland äldre. Inte minst äldre män är en grupp som är starkt överrepresenterade i självmordsstatistiken."

    "En snäv hushållsbudget tvingar enskilda seniorer att avstå från medicinska behandlingar och från att flytta till ett bättre boende. Därför är jag besviken att inga medel avsätts för ett nationellt vaccinationsprogram för äldre och för investeringar i seniorers bostäder. Äldres ekonomi eller vilken region vi bor i ska inte få stoppa möjligheten till vaccinationsskydd mot sjukdom och död. Bristen på bostäder som seniorer efterfrågar gör att äldre tvingas bo kvar i bostäder som inte är tillgängliga när krämpor smyger sig på, ensamhetens gissel blir uppenbar och flyttkedjor som är viktiga för hela samhället blir inte av. Kommuner och regioner vill att äldre ska bo i ordinär bostad så länge det bara går. Även reformen för god och nära vård kräver att äldres bostäder är anpassade för hög tillgänglighet och teknisk standard. Men regeringens politik ger tyvärr ingen hjälp för om- och tillbyggnad i flerbostadshus och för alla de äldre som bor i hyresrätt. Därför är det nödvändigt med statligt investeringsstöd för seniorbostäder."