Tips om hur mat kan minska risken för fall
Maten ger byggstenar för att bevara musklernas funktion och styrka. Vi behöver dagligen få i oss fett, kolhydrater samt proteiner. Rätt kombinerat blir det måltider fulladdade med näring, vitaminer och mineraler. Om portionen blir liten behöver du generellt äta mat med en högre andel fett och proteiner. Det kan även behövas ett tillskott av D-vitamin.
Matvanor som kan minska risken för att falla:
- Ät gärna två lagade mål om dagen. Lägg till ett eller fler mellanmål med exempelvis yoghurt, kvarg, lite nötter, avokado och/eller frukt.
- Tänk på att få med alla matens byggstenar: protein, fett och kolhydrater. Tallriksmodellen är ett hjälpmedel du kan använda dig av.
- Du kan som äldre behöva mer protein än vad du kanske är van vid. Minska istället mängden kolhydrater, det vill säga ris, potatis eller grönsaker på tallriken om portionen blir för stor.
- Välj en måltidsdryck som både ger energi och näring om du har problem att äta tillräckligt stora portioner.
- Mat med olika färger ser trevligt ut på tallriken och ökar lusten att äta.
- Var uppmärksam på din vikt. Tappar du i vikt, tappar du också i muskelmassa. Muskler och bra balans minskar risken för fall.
- Var uppmärksam på om maten inte längre smakar lika gott. Vissa mediciner kan ge sämre aptit och andra negativa bieffekter som muntorrhet, illamående, yrsel och magont. Prata med vårdpersonal om det händer.
- En närstående kan bidra till att öka lusten och glädjen till god mat genom att:
– ta med hemlagad mat och frysa in matlådor,
– uppmuntra och påminna om mat som tidigare smakat gott,
– skriva matschema eller inköpslistor på de maträtter som tidigare varit favoriter,
– äta måltiden tillsammans med dig.
Klicka här för att läsa skriften "Råd om bra mat för äldre" från Livsmedelsverket
Klicka här för att beställa skriften "Råd om bra mat för äldre" i vår webbutik
Klicka här för att läsa Socialstyrelsens folder "Tips för att förhindra fallolyckor"
Källa: Socialstyrelsens kampanj Balansera mera