För den som av medicinska skäl inte kan ta sig till vården på egen hand, går det att nyttja Sjukresa, vilken bekostas av Region Östergötland. Som komplement till den allmänna kollektivtrafiken finns Närtrafiken. Den kan användas av den som har mer än 2 km till närmaste hållplats. Färdtjänst är till för den som på grund av varaktig funktionsnedsättning inte kan resa med den allmänna kollektivtrafiken. Ydre Kommun kan också hjälpa till med Parkeringstillstånd för den som är rörelsehindrad. Man kan få Parkeringstillstånd antingen som förare eller passagerare.
Sjukresa inom Ydre Kommun
Om du av medicinska skäl eller på grund av funktionsnedsättning inte själv kan ta dig till vården kan du boka en sjukresa. Beställ sjukresa via lokalt taxibolag.
Beställ din resa i god tid före avfärd - en planerad sjukresa beställs senast kl. 16.00 dagen före. Resorna utförs alla tider på dygnet och sker med taxi, minibuss eller liknande. Oftast reser du tillsammans med andra eftersom sjukresorna samordnas med färdtjänsten.
Vid beställningen uppger du ditt födelsenummer och att det gäller just en sjukresa. Meddela om du har med en följeslagare/ledsagare eller om du behöver hjälp att ta dig från bostaden till fordonet.
Resan betalas med kort eller kontanter direkt till föraren.
Följeslagare reser gratis om intyg från vårdgivare finns. Högkostnadsskyddet gör att du under varje 12-månadersperiod bara behöver betala för 22 enkelresor. Om du vill använda högkostnadsskyddet behöver du själv meddela beställningscentralen när du ringer och beställer din sjukresa.
Sjukresa inom Östergötland, samt till Eksjö
Beställ sjukresa via Östgötatrafikens beställningscentral 0771-71 10 20, senast kl. 16.00 dagen före.
Region Östergötlands regler för sjukresor gäller även boende i Ydre kommun som gör sjukresor till Höglandssjukhuset i Eksjö. Patienter som remitteras vidare från Höglandssjukhuset har däremot inte rätt till sjukreseersättning.
Närtrafik är en service för boende i och besökare till områden som inte har vanlig linjetrafik. Den kan beställas till och från alla adresser som har mer än 2 kilometer till närmaste hållplats. Från och med 1 juni 2017 förlängs tiden till vardagar kl. 09.00-12.30 och 17.00–22.00, lördagar kl. 09.00-17.00 och söndagar mellan 09:00-17:00.
Ring Östgötatrafikens beställningscentral på telefonnummer 0771- 71 10 20, senast två timmar innan du vill resa. Ju tidigare du ringer desto bättre kan vi planera resan. Du kan beställa resan upp till två veckor i förväg.
Närtrafiken är inte tidtabellstyrd, men eftersom din beställning samordnas med andra kan vi inte lova dig en exakt tid för avfärd. Ha med i beräkningen att den kan ändras med upp till 30 minuter. Säg till redan när du beställer om du har en tid att passa och behöver vara framme en viss tid.
Östergötland är indelat i ett antal närtrafikområden där det finns en eller flera så kallade närtrafikhållplatser. De ligger antingen i en tätort, med service i form av livsmedelsbutik, vårdcentral med mera, eller så är det en hållplats i den vanliga linjetrafiken. Närtrafikområdena hittar du via Östgötatrafikens interaktiva karta. Där ser du också till vilka hållplatser du kan resa från en viss zon.
I närtrafiken reser du med mindre bussar eller taxibilar. Resorna samplaneras med annan beställningstrafik, vilket innebär att din resa kan ske tillsammans med någon som till exempel har färdtjänst.
Reskassa eller periodbiljett gäller inte, eftersom taxibilarna inte har biljettmaskiner, utan du betalar kontant eller med kontokort. Om du ska resa vidare med den allmänna kollektivtrafiken behöver du lösa biljett på nytt för den resan.
Färdtjänst är ett komplement till kollektivtrafiken och tillstånd för att nyttja färdtjänst beviljas av Ydre kommun. Tillstånd för färdtjänst får den som har en varaktig funktionsnedsättning, vilket innebär att man har väsentliga svårigheter att förflytta sig. En skriftlig ansökan samt ett läkarintyg ska skickas till Ydre kommun. Handläggningen kan ta upp till tre veckor. Mer information hittar du HÄR.
För rörelsehindrade personer kan ett särskilt parkeringstillstånd utfärdas. Tillståndet kan utfärdas både till rörelsehindrade som själva kör motordrivna fordon och till andra rörelsehindrade som regelbundet behöver hjälp av föraren utanför fordonet. Ett tillstånd får endast utfärdas till en rörelsehindrad som har ett varaktigt funktionshinder som innebär att han eller hon har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand.
Skriftlig ansökan tillsammans med foto och läkarintyg skickas till Ydre Kommun, mer information hittar du HÄR.
Adress: Ydre kommun, Torget 4, 570 60 Ydre
Telefon: 0381-66 12 00
E-post: ydre.kommun@ydre.se
Organisationsnummer: 212000-0381
Faktureringsadress: Ydre kommun, Torget 4, 570 60 Ydre
Om webbplatsen