Moseldalen
Resa till Moseldalen, Tyskland 6-12 maj 2017
SPF Odensjö
Resa till Moseldalen 6 -12 maj 2017.
Lördag.
Vi var 7 st från Odensjö, flera föreningar i Sunnerbo åkte i 2 bussar med en guide i varje buss. För mig startade färden vid Boasjön 06.15. Vår guide hette Leffe och steg på bussen i Skåne.
Resan gick över Öresundsbron, genom Danmark,färjade över vid Rödby till Puttgarden i Tyskland, förbi Lybeck, Hamburg till Bremen.
Vi övernattar på Hotel Atlantic och efter en god middag . Gick en kort promenad för inköp av öl mm. Bråttom hem, Sverige mötte Tyskland i ishockey. Somnade vid TV när Sverige ledde med 4-2, resultatet blev 7-2 fick vi veta vid frukosten.
Söndag.
Avfärd efter en god frukost, rhododendron blommade och vi for mot Ernst, genom Ruhrområdet. Bussen blev stoppad av BAG , någon slags polis, som kontrollerade fordon och förare. Viktigt med raster och hastighet mm. Det blev uppehåll någon kvart. I Tyskland får inga lastbilar köra på söndagar utan speciellt tillstånd, därför står det lastbilar överallt berättade Leffe och trafiken är lugnare.
Artal, ett rött vin här, odlas i Eiffel, som är vulkaniskt och bergigt. Kelterna byggde terrasser för vinodling, romarna fortsatte. Vatten är väg ända till Medelhavet - med slussar.
Vi stannar i Cochem, en gammal stad, förstördes under kriget, men mycket är återuppbyggt. Gemensam promenad upp till Rådhuset, går förbi en skulptur av levande människor, vackra korsvirkeshus med svarta tak från Eiffel. Sedan strosar vi runt själva i blåst och regn. Kollar hur staden varit översvämmad 6 gånger mellan 1920 och -93. Sedan åker vi 5 km till byn Ernst och Pollmans hotel, Moselstrasse 53. Jag får mitt enkelrum i en gammal del av hotellet, resten av kompisarna bor i huvudbyggnaden, men en fin gård har jag.
Måndag.
Idag är målet Rehndalen, Pfatz, Hessen och Rydesheim. Leffe berättar om vinodling på höga höjder, druvorna plockas för hand av bergsklättrare och får åka linbana ner. Om "Spätläse", ett sött vin gjord på sena druvor , som torkat likt russin. Vid Zell, står i en rondell Svarta Katten, som också representerar vin.
I Niederwalden besöker vi ett stort monument, Germania, ett monument med kejsar Frans Josef Filip till häst, beundrar ett blått lejon och en underbar utsikt.
Sedan kommer vi till världens kanske mest kända vinort – Rydesheim, och mycket om vinberedning ser vi t ex flaskrengöring och många små mysiga butiker finns det här. Beundrar trädet Platan, som växer här. Det tål avgaser och har en underbar bark, som den byter ibland. Vinbergspersikor odlas, man gör likör och sylt, jättegott. Likören används även i matlagning t ex att pensla ankan mot slutet.
Vi far vidare mot Deutsches Eck, där Mosel rinner ut i Rhen, som är 132 mil lång, Mosel 54.5 mil och rinner även genom Frankrike och Luxenburg.
Vid Bingen åker vi färja över Rehn och fortsätter till hotellet för middag.
På kvällen promenerar vi till vinprovning hos en god vän till Susanne. Hon är änka efter Josef Tielman och familjen fortsätter att driva vinodlingen på 5 ha. Litet grums i botten på glaset? Ett kännetecken för ett bra vin, vin-sten sjunker.
Alla viner här är ekologiska, endast svavelsyra används! Vinstockarna vattnas ej, 3-4 m rot suger upp vatten. Man klipper bort blad så sol och ljus kommer till druvorna, som ger skörd efter 3 år, ympas. Vi fick gå ner i de djupa gamla källarvalven, där viner både bryggdes i moderna dyra maskiner och lagrades. Ja, vi smakade på många goda viner och kunde beställa de vi gillade för senare leverans.
Tisdag.
Vi kör längs Mosel och fram till den lilla korsvirkesstaden Bernkastel – Kues, där härjade svenska krigare redan 1649. Det har bott folk här redan 6000 år före Kristus. Vi fikar på ett café, oj vilka stora goda wienerbröd!! Medan killarna tar igen sig på ljugarbänken, letar jag efter apotek och hittar det bakom flera som vilade sig. På hemvägen gör vi uppehåll i en vinkällare, mycket att smaka och köpa är det. Jag satsar på vinbergspersiko-likör.
Onsdag.
Trier som är Europas äldsta stad, år 16 fKr och ligger på gränsen till Luxenburg. Många spännande platser besöker vi: romerska baden där man nu har stora konserter, Basilikan (protestantisk kyrka), St Petrus Katedralen och en liten kyrka intill Liebfrauenkirche, underbart vackra kyrkor med gotiska bågar, stadsporten Porta Nigra mfl.
Torsdag.
Vi åker på en härlig båttur från Ernst med våra guider, mot Senheim, får uppleva slussning och se den underbart vackra naturen och byarna från vattenytan. Senheim är huvudort i detta område. Karl Marx är född här.
Vi besökte till sist ett vinmuseum med över 10 000 föremål med anknytning till vin och naturligtvis provsmakade vi en mängd olika viner. Vi lärde oss skåla – Pro´sit vanligast, önskar välgång. Man har odlat druvor här i 2000 år. Hemligheten med gott vin är sol, värmesystem och jordart. Mosel konserverar värmen, schiffern alstrar värme och präglar druvornas smak.
Här föll jag för Elbling, ett vitt vin, gott till all mat med citron i. Halleluja, vilket läckert fiskvin, löd översättningen från tyskan! Vi smakade också ett nytt vin, Rivaner – en korsning mellan Riesling- och Sylvaner-druvorna! Det gick inte att köpa ännu. Detta vin mognar tidigt och är perfekt för detta klimat. 10,5 %.
Tillbaka i Ernst går till hotellets museum och avslutar dagen med en stor gemensam Grillfest.
Fredag.
Vi äter en tidig frukost och lämnar Ernst och Moseldalen och åker c:a 100 mil hemåt, samma vägar som vi åkte hit! Vi tackar för en härlig resa med bra guider och en duktig chaufför.
Vid pennan och bakom kameran: Lillemor Halldén