Företagsbesök

Besök på Lyngsåsas Vindkraftpark.

  • SPF besök på Lyngsåsas Vindkraftpark
  • SPF besök på Lyngsåsas Vindkraftpark
  • SPF besök på Lyngsåsas Vindkraftpark
  • SPF besök på Lyngsåsas Vindkraftpark

Den 7 maj besökte SPF Berga Lyngsåsas Vindkraftpark. Kristian Eriksson och Nils Frisén, båda förvaltningsledare, tog emot ca 50 av våra medlemmar. De berättade om den långa proceduren från att undersöka möjligheter, söka tillstånd för att slutligen få tillstånd att bygga upp en vindkraftpark.
För Lyngsåsas del startade undersökningar redan 2007, då man planerade för 36 vindsnurror med 150 meters höjd, till det slutliga tillståndet 2016, som landade på 22 vindkraftverk med en höjd av 210 meter. Vindkraftverken har en livstid på ca 25 år, därefter monteras de ner och marken återställs i ursprungligt skick.
Störande ljud från vindkraftverken ökar vid starka vindar. Vi fick veta att de stängs av vid vindar över 22 meter/sekund. Vid vårt besök blåste bara svaga vindar på ca 5 meter/sekund och ljudet då var väldigt lågt och inte alls störande. Man nämnde också att närboende kunde störas av blinkande rött ljus nattetid. Ljuset måste blinka för att förhindra olyckor inom flygtrafiken.
Efter vårt intressanta besök i Lyngsåsa fortsatte vår dagsutflykt till Södra Ljunga och Valdemars, där vi avnjöt en välsmakande måltid innan vi återvände hem.

Lena Ivarsson