SPF:s månadsmöte den 20 maj


När det blommar på äng och vall samlades ett 80-tal SPF:are trots att solen därute lyste och värmde. Vi fick alla en trevlig och innehållsrik dag tillsammans.
Ordförande Karin Bondeson hälsade alla välkomna till vårmötet. Sedan informerade hon och Elizabeth Thoor om allt som är på gång nu under folkhälsoveckan, kulturdagen i Växjö, gemensam lunch, sillbuffé och 4-länsträffen. Tider och platser finns på vår hemsida.
Kören sjöng två vårsånger och ett vårportpurri under ledning av Wivan Blomster. Därefter hälsade Boel Nilsson vår gäst Thomas Rosendal välkommen. Han titulerar sig socialchef emeritus och ska kåsera över ämnet ”Från Malmö hamn till socialtjänsten”. Det är andra gången Thomas besöker oss i SPF men förra gången kåserade han om sin far – Fader Gunnar.
Thomas återvände i sitt kåseri många gånger till sina föräldrar och i synnerhet sin far som har betytt mycket för honom. Thomas föddes 1946 och växte upp på prästgården i Osby. Han liksom många andra ungdomar på den tiden hade idoler. Thomas beundrade bl a kronprinsen och James Dean. Han gillade Bildjournalen, Mr Acker Bilk, Radio Luxemburg osv. Det blev stor igenkänning hos många i publiken. Thomas skolgång var det lite si och så med. Internatskola, språkstudier på två olika klosterskolor, byte av realskola och byte av orter. Men fadern curlade och försökte få honom intresserad. Lite brokigt och tokigt blev det med olika sommarjobb och praktikplatser som han inte klarade av så bra. Efter att ha gått handelsskola arbetade han flera år som lagerbokförare.
31 år gammal började han på gymnasiet i Osby och där trivdes han och fick studiemotivation. Han studerade vidare till socionom i Lund men efter examen var han arbetslös. Fadern försökte ordna jobb år honom, men då anmälde sig Thomas som stuveriarbetare i Malmö hamn. Han kom till insikt att det finns ett flertal fina människor fastän de har många problem i bagaget. Den insikten har han burit med sig hela livet. I hamnen arbetade han inte länge utan han blev snabbt socialassistent i Osby kommun, där han fick hjälpa många utsatta människor. Det var inte bara problem utan också många roliga händelser från den tiden.
Som socialchef i 30 år och med 400 personer att leda fick Thomas ledarstil bli att ge alla ansvar och släppa kontrollen. I en tvist mellan kommunen och landstinget vann Osby kommun trots Rosendal sades det! Thomas ironiserade över sig själv och lite kontroversiell var han nog. Det blev många berättelser och anekdoter som inte kan återges i detta referat utan måste lyssnas på.
Boel tackade Thomas och överräckte en fin blombukett.
Nu var vi alla sugna på kaffe som serverades i nedervåningen. Vi fick också en fin sommarbakelse och så kom pratet igång.
Efter en stund bjöds alla som ville upp till kyrksalen för information om framtidsfullmakt. Torgny Bardh från Bjerstafs begravningsbyrå redogjorde på ett utmärkt sätt för vad en framtidsfullmakt innebär, formkrav och vad man ska tänka på. Många ställde frågor och det blev en bra dialog.
Så kunde vi med många olika intryck från eftermiddagen gå ut i majsolen igen och njuta av nuet.
/Elizabeth Thoor