Bekanta rundor vid Vällingasjön

Femton seniorer mötte upp vid Vällingasjöns parkering.
Första rundan utmynnade efter ett tag i rullstensåsen mellan Svenskasjön och Lagaån. Här delgavs några kunskaper av mykologisk art. Det finns faktiskt många goda svampsorter utöver kantarellen.
Rödgul taggsvamp, liksom mandelkremlan undersöktes och avsmakades.
Karl-Erik visade hur granar som får växa fritt utan konkurrens av andra träd, bildar ”kvinnobröst” vid stammen av de nedre grenarna.

Förr gick ett rykte om att man fann en sprängladdning under en vattenledning från pumpstationerna som finns häromkring. Den ledningen går ju med dricksvatten till Alvesta och Växjö. Det måste vara en skröna, för ingen vill väl sina kronobergare något ont.

Är en miljon skåningar beroende av bolmenvatten? Rinner bolmenvattnet ner i Ringsjön och Vombsjön för att därifrån ledas ut till de skånska konsumenterna?
Nej, man får enligt lag inte blanda olika sjövatten med varandra. Bolmenvattnet leder till Ringsjöverket och härifrån ut till konsumenterna. Om det inte räcker till får man ta vatten från Ringsjön. Vombsjöns vatten distribueras till kunder i södra Skåne.
Om 8 är kommer över 1 miljon skåningar att leva av bolmenvattnet, då även Vombsjön blir inkopplat. En tiondel av Sveriges befolkning kommer då att dricka vårt bolmenvatten!

Visst går vi också. Den korta rundan runt halva Vällingasjön över bron, summerade vår vandringssträcka till 6 km denna gång.
/Ove