Mötesglädje i stället för ensamhet!
Mötesglädje är ett projekt som SPF Förbundet driver och Kronobergsdistriktet deltar i. Det är en app man kan ladda ner i telefon eller läsplatta. I den kan man ringa upp och få en pratstund med en slumpvis utvald person. Läs mer om projektet nedan!
Ny affisch och information om säkerhet i Mötesglädje.
Fokusgruppen hade ett zoommöte 26/10 2023 och kan rapportera att vi nu är 5 333 användare i appen Mötesglädje.
En ny affisch har tagits fram som vi vill ha uppsatt i föreningslokaler, på anslagstavlor på stan osv. Hjälp till att sprida budskapet!
Information om säkerhet i appen har också tagits fram. Hjälp till att sprida den i föreningarna! Månadsmöten är väl ett bra tillfälle!
Invigningen av appen Mötesglädje 4 maj 2023.
Björn Rutholm på Pixelpappa har hittat en första artikel om Mötesglädje!
Läs artikeln här!
Inbjudan till digital cirkelledareutbildning
Appens syfte är att bryta ofrivillig ensamhet och isolering.
Som cirkelledare ska du utbilda ambassadörer i din lokala förening eller grannföreningen eller distriktet.
Studiecirklarna är upplagda på tre träffar.
Studiematerial har tagits fram.
Mötesglädje istället för ensamhet.
Projektbeskrivning.
SPF Seniorerna bedriver idag en stor verksamhet för att föra ensamma äldre samman. Den pågår mestadels dagtid medan när kvällen kommer, framför allt på vanliga helger eller storhelger, är ensamheten som mest påtaglig. SPF Seniorerna vill därför genom projektet Mötesglädje istället för ensamhet skapa ett komplement till den ordinarie föreningsverksamheten och erbjuda möjlighet för seniorer att mötas digitalt, och därmed ytterligare bidra till att minska ensamheten bland äldre.
Projektet löper över tre år och ska resultera i en digital mötesplats som kan laddas ned till en smart telefon eller surfplatta. I mötesplatsen kan den som söker gemenskap hitta nya bekantskaper att lära känna och umgås med digitalt.
Tidsplan.
Projektet löper över tre år och planeras enligt följande:
År 1.
Sex olika fokusgrupper ska bildas på olika geografiska platser i landet. Vi möter varje fokusgrupp två gånger där deltagarna får framföra synpunkter, idéer och förslag på olika lösningar. Vi tar in deras synpunkter stegvis och formar innehållet utifrån seniorers önskemål. Efter träffarna utvärderar vi samtliga fokusgruppers medverkan för att kunna anpassa vårt fortsatta arbete.
År 2.
Vi presenterar mötesplatsen för fokusgrupperna och deltagarna får sedan testa mötesplatsen under en månad. Därefter samlar vi in nya synpunkter och reaktioner och gör eventuella justeringar. När detta är gjort bjuder vi in en större grupp, 500 - 1000 personer, som får testa mötesplatsen. Efter testperioden ska utvärdering ske. Parallellt med ovanstående arbete tar vi fram ett utbildningsmaterial, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, för de kommande utbildningarna av våra ”ambassadörer”. De ska sedan hjälpa och stötta seniorer i sina respektive distrikt som är intresserade att prova mötesplatsen, genom att visa dess funktioner och svara på frågor.
År 3.
Mötesplatsen lanseras och invigs. Informationsmaterial tas fram för spridning till allmänheten. Vi erbjuder samtliga medlemmar utbildning i att använda mötesplatsen. Utbildningen sker dels via våra ambassadörer och dels genom vårt framtagna självstudiematerial.
Under projektets gång kommer vi löpande att informera i våra olika kanaler om vad vi har gjort och vad vi ska göra framåt.
Finansiering.
Projektet finansieras fullt ut genom projektmedel från Allmänna Arvsfonden.
Projektgrupp.
Doris Vesterlund, ansvarig projektledare
Björn Rutholm, teknisk projektledare
Martin Engman, samhällspolitisk chef SPF Seniorerna
Kontaktuppgifter.
Om du vill ha mer information om projektet är du välkommen att kontakta Doris Vesterlund, ansvarig projektledare.
Mail: doris.vesterlund@spfseniorerna.se
Telefon: 072 071 08 75