Nu är vi igång efter uppehållet

18 personer fyller den nyvattnade och nykrattade boulehallen den här tisdagsförmiddagen.

18 som är helt fokuserade på att spela boule, att komma så nära lillen med sina klot, som möjligt. 

Och kafferast blir det när två omgångar är spelade och innan dagens tredje och sista omgång drar igång. Men först ska spelet starta.

Björn Linnersjö delar ut kort med siffror på, svarta eller röda. Det är lottningen till lagindelningen. Numret på lappen motsvarar en av hallens åtta banor och färgen avgör vilken man ska spela med – och mot.

– Vi lottar för att alla ska få spela med alla så småningom, säger Björn.

Nu är deltagarna utspridda på hallens åtta banor, i lag om två och två, eller tre och tre med tre klot var, eller två, men alltid med totalt sex klot per lag.

Först kastar någon ut lillen, liten men färgglad, följt av kloten – och det gäller att komma så nära lillen som möjligt med kloten. När alla klot är ute på banan tar poängräkningen vid, vilket klot ligger närmast lillen? Oftast kan det avgöras med ögonen, men ibland kommer måttbanden fram.

Varje klot som ligger närmare lillen än motståndarnas klot ger en poäng. Och det lag som först kommer upp i 13 poäng vinner den omgången.

Med sina åtta banor rymmer boulehallen maximalt 48 spelare.

– Men så många har vi aldrig varit, utom vid tävling säger Björn, vi brukar vara mellan 15 och 25, så det finns plats för fler.

– Om man är nybörjare kan man få låna klot av oss och vi instruerar, och boule går fort att lära sig.

– Ja, det här är en sport som passar alla, säger Margareta Eliasson, som är ,en av ledarna och aktiv spelare i sektionen. Det är billigt och socialt, man kan sitta i rullstol och spela till och med.

Den som vill spela betalar 20 kr varje gång du spelar.

– Sen ser vi helst att våra spelare går med i SPF Östra Blekinge och betalar medlemsavgiften dit, säger Margareta Eliasson.