Omställning till "God och Nära vård" samt digitalisering
Informationsträff på Bohusläns museum 22 januari.
Möjligheter till egen vård via digitalisering
För att få veta mer om omställningen till ”God och Nära vård” inbjöd SPF Seniorerna i Uddevalla kommun till en informationsträff den 22 januari.
Ulrika Holmqvist, primärvårdschef för Närhälsan i norra Bohuslän och Dalsland redogjorde för den pågående utvecklingen i vården och hur omställningen påverkar den enskilda människan.
Regionens digitala samordnare underströk behovet av att både äldre och yngre ska bli mer digitala och bland annat kunna använda så kallad ”egenmonitorering”, där det passar in i behandlingen. Enkelt förklarat innebär det, att man själv kan ta sina egna mätvärden som till exempel blodtryck och sedan via hemdatorn diskutera detta med sin vårdcentral.
Samordnarna gick även igenom användningen av de vanligaste digitala tjänsterna så som 1177, appen ”Närhälsan online”, webbokning, chatt m.m.
Bohusdistriktets styrelse tackar SPF Seniorerna Viken, Hafsten och Fräkne för ett mycket lärorikt och värdefullt initiativ! Evenemanget kan gärna upprepas i fler föreningar. Alla behöver bredda sina kunskapen om vad det finns för möjligheter att tillgå för sin egen vård via digitalisering.
Om du vill diskutera upplägg för motsvarande genomgång i din egen kommun kontakta distriktets utskott inom Hälso- och sjukvård, tandvård och Omsorg:
Ann-Christine Baar 073-708 28 35 ac@baar.se eller Göran Holmberg 070-981 29 38 ghgs@telia.com
I sammanhanget kan också nämnas att regeringen i dagarna har beslutat om ett statligt anslag på 3,7 miljarder kronor under 2025 för att ställa om hälso- och sjukvården till det som kallats ”God och nära vård”. Styrningen sker genom en ny statsbidragsförordning, som ska administreras av Socialstyrelsen. Läs mer på förbundets hemsida och regeringens pressmeddelande.