Stralsund-Rügen 2017

Resan till Stralsund och Rügen 2017

Resa till Stralsund och Rügen 2017


 Gruppen som anmält intresse för att deltaga i Tysklandsresan samlades i sjöboden i Långesjö den 22 april för att lära känna varandra inför resan. Trevlig samvaro med räkor och ett bildspel om resan som presenterades av Jürgen Wickert.

Tidigt på morgonen den 8 de maj bar det av med Kent Ove som chaufför i den bekväma bussen. Vi åkte via Helsingborg-Helsingör för att sedan ta färjan vid Gedser till Rostock. Jurgen informerade oss under färden om hur resan var upplagd och vad vi kunde förvänta oss att uppleva. På kvällen anlände vi till Hotel am Jungfernstieg i Stralsund där vi avnjöt middagen tillsammans. Några av oss tog en kvällsprommenad med Jürgen som guide runt den vackra sjön.
Kl.09:00 nästa dag bar det iväg till Putbus, den vita staden som anlades av adelsmannen Wilhelm Malte Putpus 1810. Vi stannade på torget, kallat Cirkus, som i en cirkel omges av vackra vita hus. Ett litet tåg förde oss till berget i Granitz djupa bokskog där Malte Putpus byggde ett jaktslott på 1830 talet. En ornamentutsmyckad spiraltrappa ledde oss med möda upp i tornet, där vi fick en fantastisk utsikt. Vi såg Rugens kalkklippor städerna Binz, Stralsund och Greifswald mm. Vi vandrade runt i slottet och beundrade de pampiga jakttrofe'erna.

I Prora, 150 m från stranden ligger den kolossala semesteranläggningen som byggdes år 1936-1939 på beställning av Adolf Hitler och Albert Speer. Tyska arbetare skulle få njuta av en billig semester nära havet. Komplexet 4,5 km långt och innehöll 10000 rum planerat för 20000 gäster. Anläggningen blev aldrig färdig att användas och vid andra världskrigets utbrott stoppades bygget. Man har försökt restaurera vissa delar till museum, vandrarhem och hotell. Många av oss tyckte nog att detta var ett monument över galenskap.
Efter en härlig fisklunch på restaurang Fährblick i Sassnitz gick resan sedan vidare till Kap Arkona, som är en fyrplats med två fyrar, varav en i bruk och ett radartorn. De som orkade tog en promenad ned till fiskebyn Vitt och kunde också se kalkklipporna. Ett litet tåg tog oss tillbaka till Putgarten där bussen väntade för transport hem till Stralsund via färjan Wittower
Den tredje dagen började med en stadsrundtur i Stralsund. Guiden Eva berättade om stadens historia som Hansastad och då staden var svensk 1648 -1815. Tidigare hade ju Gustav II Adolf härjat i staden och hans staty finns vid ett torg. Stralsund är en betydande hamnstad med ett stort varv. Vi beskådade det berömda fartyget Georg Foch som låg i hamnen. Systerfartyget besöker ibland Stensholmen i Fjällbacka skärgård för att hedra minnet av skalden Georg Foch som ligger begravd där. Vi besökte också den vackra St. Nikolaikyrkan med de färgglada utsmyckningarna.
Bussen tog oss vidare till Wieck, det gamla fiskeläget som ligger vid mynningen av ån Ryck. Ett kännetecken för den över 800 år gamla byn är den manuellt manövrerade klaffbron
Efter lunchen som bestod av en rejäl jägarschnitzel åkte vi genom den gamla staden Wolgast och kom sedan till Peenemünde med det jättestora tekniska museet. Anläggningen byggdes först som ett kolkraftverk men under andra världskriget framställde man raketrobotar vid anläggningen (V2 raketen). Själva raketanläggningen bombades sönder och samman av de allierade och det som finns kvar att se är kraftverket

Lite tyngda i sinnet fortsatte vi sedan till staden Greifswald. Greifswald var som del av Svenska Pommern i svensk ägo från den Westfaliska freden 1648 till 1815, då området avträddes till Preussen för en större summa pengar. Sveriges äldsta universitet låg i Greifswald och grundades 1456. Berömda svenskar som Lasse Lucidor, Bengt Lidner (han med knäppen) och Thomas Thorild har studerat här. Vi fick lite tid att vandra runt på det vackra torget. Några passade på att gå in på den berömda puben ”Fritz” och beställa en planka med en meter öl
Sista dagen var det avresa med bussen kl. 800 efter en tidig frukost till Rostock för att först förstärka våra förråd och sedan gå ombord på färjan till Gedser. På färjan kunde vi avnjuta en god lunchbuffe. Mycket nöjda med resan anlände vi på kvällen till våra hem kring Fjällbacka.
 Ett stort tack till SPF s cirkel ”Läs och res” för en mycket givande resa.
Text och foto: Harald Rylander