2023
En liten text från vårt månadsmöte den 19 oktober 2023
10 personer kom för att lyssna på biologen, läraren och bridgespelaren Per Almkvist den 19 oktober i Odd Fellows lokaler.
Biet i människans tjänst
Per började med att beskriva sin verksamhet och glädje med sina bin. Han förlorade förra våren tre samhällen beroende på den varma våren, brist på mat och påföljande kyla. Alla bina omkom. Detta fick oss att förstå att mycket kan hända en biodlare och hans bin.
Bin, honung och vax har varit viktiga för människan i flera tusen år. Per visade bilder från det gamla Egypten och de bikupor man då hade. Man har hittat 2000 år gammal honung fortfarande ätbar!
Man betalade skatt med honung som betalning under 14–1500-talen.
Som ett exempel på att vi fredar våra bin beskrev Per att det finns en text i lagboken om att om en svärm har satt sig i ett träd får man fälla trädet för att nå svärmen!
Vi fick en upplysande beskrivning av de olika binas funktion i ett samhälle. Deras samhällen är sinnrikt organiserade med en klok drottning som producerar mängder av bin. Det är viktigt att man har en snäll drottning som producerar snälla bin!
Man kan ju bli lite förskräckt när men ser en bisvärm, men Per lärde oss att bina är som snällast när de svärmar. Bra att veta.
Vi fick vara med om en givande och kärleksfull berättelse om bina och deras betydelse i människans liv och historia.
Marianne Hedkvist SPF Seniorerna Kongahälla
Lär känna ditt Kungälv! månadsmöte 23 november
44 personer kom för att lyssna på Elisabeth Bülow som gav oss en spännande resa genom det gamla Kungälv, Kongahälla, till våra dagar.
Staden kom först att ligga på en Hälla, därav namnet. Så kom kungarna och då blev det Kongahälla. Staden kom att bli viktig beroende på läget vid älven.
Man byggde en försvarsanläggning på Ragnhildsholmen år 1257. Bohus fästning med sitt fantastiska läge vid älven med utsikt vida omkring byggdes år 1308.
Svenskarna skövlade och stod i. Bohuslän blev svenskt 1658.
Fars hatt blev Kungälvs krog 1684.
Kexfabriken startade 1888.
ABC-fabriken 1909. Inget av dessa stora. viktiga företag finns kvar idag.
Kungälv växer ständigt. Idag är man 50 000 invånare.
Elisabeth tog oss igenom denna spännande resa fram till idag. Mycket dramatik, många strider har utkämpats i dessa trakter. Idag är Kungälv en blomstrande bygd med växande befolkning.
Vi tackar Elisabeth för denna resa!
Marianne Hedkvist SPF Seniorerna Kongahälla
En liten text från vårt månadsmöte 25 maj 2023
32 personer kom för att lyssna på Viveca Österman, på vårt månadsmöte den 25 maj i Odd Fellows lokal.
Fiskarens dröm och Fiskarens barn. En spännande släktsaga från Bohuslän.
Vi får följa en fiskarsläkt från Göteborgs norra skärgård som kämpar för sin överlevnad från mitten av 1800-talet till 1930.
Fiskarfamiljen vi får följa var från början bosatt vid Kornhalls färja. Året är 1871. Christoffer drömmer om det fria livet på havet. Han längtar efter att känna vinden i håret och saltet mot läpparna.
Viveca är intresserad av släktforskning och blev på det sättet involverad i familjens historia. Hennes släkt var sedan långt tillbaka alla fiskare. Man fiskade i älven och hade småjordbruk. Huvudpersonen i boken hade en dröm om att bli fiskare men det var många barn i familjen så han blev tvungen att skaffa en annan utkomst. Det blev Lindholmens varv.
Viveca beskriver levande de omständigheter hennes morfar hamnade i alltifrån bostadsförhållanden och arbetetsförhållanden på varvet. Det var ett slitsamt liv, inte minst för kvinnorna. Lönen betalades ofta ut på krogen, Familjen fick åtta barn. Men drömmen om att bli fiskare höll han vid liv. Kortspel och alkohol kom i vägen under en period. Det var inte ovanligt under den här tiden. Men livet ordnade så småningom upp sig. Så kom sillen! Den hade man väntat på i 70 år. Äntligen blev fisket lönsamt, Sillen var en välsignelse.
Så slutar boken Fiskarens dröm.
Äldste sonen tog över fisket. Dottern Augusta for till Göteborg och kämpade för kvinnlig rösträtt.
Kampen mellan girighet och samvete börjar när vår fiskare åker till Danmark för att träffa sin halvbror. Där väntade ransonering och svartabörsaffärer.
Ivar, vår fiskare, var Veronicas morfar. Hans båt hette Sonja. Här tillbringade Veronica mycket tid som barn.
Havet formade dessa människor. De kunde tyckas vara hårda och bestämda men de hade ett hjärta av guld.
Vi tackar Viveca för en spännande eftermiddag i fiskets tecken och rekommenderar varmt hennes böcker.
SPF Seniorerna Kongahälla / Marianne Hedkvist