Ikea-museet i Älmhult

En resa genom svensk nutidshistoria speglad i våra hem och möbler.

En kylslagen fredag morgon med blå himmel startade vår resa från Kållered och Lindome till IKEA museet i Älmhult. Efter ca 1 timmes bussfärd var det dags för vårt första stopp på Lizzies Café med gott kaffe och god fralla.
När vi kom till Älmhult möttes vi av all världens internationella skyltar t o m skrivna på kinesiska. Vår chaufför hade dock inga problem att hitta vägen till vårt resmål.
Vi blev uppdelade i två grupper inne på Ikea och fick en utförlig information av en entusiastisk medarbetare som berättade hur Ingvar Kamprad började sin karriär. Redan som liten pojke började han sälja fröer, pennor, fisk, julkort och andra varor till folk i trakten. Överallt cyklade han. Ingvar hade dock gott påbrå från sin morfar som ägde den största lanthandeln i Älmhult och hans mamma Berta som drev ett pensionat på gården i Elmtaryd. Affärerna gick allt bättre och när Ingvar Kamprad var 17 år startade han IKEA. Företagsnamnet bildade han av initialerna för Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd där Elmtaryd i Agunnaryd är gården som han växte upp på och företagets dåvarande adress. I slutet av 1940-talet började Ingvar Kamprad sälja möbler via postorder. Ett beslut som banade väg för platta paket och andra kluriga idéer. När andra världskriget var slut blev Ingvar agent för ett franskt pennföretag. Han besöker utländska möbelmässor på jakt efter nya idéer och samarbetspartners. År 1957 bjöd Ingvar Kamprad sina medarbetare i Älmhult som tack för gott arbete att följa med på semester till Medelhavet. 1958 öppnas världens första IKEA varuhus i Älmhult. I dagsläget finns det 432 varuhus över hela världen. Efter all information på IKEA blev vi serverade en god lunch och som enda IKEA-varuhus kan man också få alkoholhaltiga drycker!
För nöjda resenärer började hemfärden med en glasspaus på SIA Glass i Slöinge och därefter raka spåret hem efter en innehållsrik dag.

Barbro Niklasson SPF Sagsjön