Besök på Radiomuseet
Den 21 mars 2019 sågs vi 16 stycken från SPF Sagsjön på Radiomuseet i Göteborg. Vi välkomnades av guiden Lennart. Först fick vi sitta ner för en övergripande information och därefter en rundvandring i lokalerna.
Den ideella förening som driver Radiomuseet bildades 1983. Det finns mycket olika apparater i museet och all utrustning fungerar. Det är utrustning från sjöfart, militär, flyg, mätinstrument, radio, mobiltelefon och television. Allt som behöver antenn för att fungera.
Dagens radiohistoria började i slutet av 1800-talet. 1873 kom Maxwells ekvationer som gäller än idag och 1887 utvecklade Hertz elektromagnetiska vågor trådlöst. Marconi utvecklade vidare framförallt för sjöfarten och 1901 genomfördes den första sändningen över Atlanten.
På 1920-talet började radiosändningar, 1924 gjordes den första sändningen från Göteborg och den finns på museet. 1925 startade Sveriges Radio, som även fick monopol. Sändare för mellanvåg fanns i Luleå och Motala och de täckte hela landet.
Grimeton i Varberg hade stor betydelse för att göra långvågssändningar utanför Sverige. Grimeton används fortfarande för extrem långvåg som används för att kontakta U-båtar som är djupt nere.
Efter informationen gick vi runt tillsammans med guiden och tittade på och fick information om alla olika tidsperioder och apparater. Många av oss återupplevde barn- och ungdomsåren med igenkännande och nostalgi. Efter ett uppskattat besök på cirka en och en halv timme var det dags att återvända hemåt.
Text och foto: Elisabeth Candefors
Klicka här för att komma till bildgalleriet!