Besök på Göteborgs Stadsmuseum

Att Göteborg fyller 400 år i år känner vi ju till, men vi 14 SPF-are som var på besök på stadsmuseet fick en intressant inblick i hur staden blev till.
Det började mycket tidigt med handelsplatser uppefter älven. Först i Lödöse, men för att minska köpmännens tullavgifter utmed älven, flyttades handeln ner till Nya Lödöse under 1400-talet. Det är där arkeologerna gjort intressanta fynd vid utgrävningar bl.a ett vackert silverhjärta som tillhört en ung kvinna troligen från Holland.
Redan på 1300-talet byggdes försvarsanläggningar på den landremsa Sverige hade utmed älven. Den första var ”Älvsborgs slott” som danskarna försökte inta vid flera tillfällen. De lyckades ganska bra med detta, för under tiden fram till 1600-talet fick svenskarna betala lösen för borgen 2 gånger.
Vid Färjenäs mitt emot Älvsborgs fästning anlade Karl IX år 1603 en ny handelsstad vars invånare till stor del bestod av holländare. Men redan efter 4 år kom danskarna och brände ner staden.
Gustaf II Adolf gjorde ett försök med hjälp av duktig arbetskraft från Holland att bygga en ny stad lite längre upp utefter älven. Trots sankmarken som den byggdes på, blev Göteborg en starkt befäst stad och en viktig handelsstad och har under århundraden utvecklats till en betydande storstad.
Vi kan alltså, tack vare Gustaf II Adolfs beslut att ” här skall staden ligga” få vara med och fira stadens 400 år.

Eva Malmfors