Studiebesök på Villa Korndal i Mölndal

Vi fick en visning av Papyrusvillan som ägdes av”Kungen av Mölndal” David Otto Francke.

Vi var en förväntansfull grupp pensionärer från SPF Sagsjön, som denna soliga fredagseftermiddag samlats för ett besök på Villa Korndal.
Det blev en mycket fin visning, som började med en liten promenad i den engelska parken runt villan. Vi kunde utifrån se de stora påkostade fasaderna runt huset som byggdes på 1800-talets slut.
Huset som även kallats för ”Slottet” byggdes som bostad för David Otto Francke och hans fru. Korndals pappersbruk utvecklades av Otto Francke till Sveriges största. Tyvärr gick företaget i konkurs och drevs sedan som AB Papyrus med familjen Wallenberg som ägare.
Dagens ägare aloe vera-företaget FOREVER LIVING köpte fastigheten år 2005 för 28 miljoner. Reparationer och återställande av husets ursprungliga skick har säkert kostat företaget lika mycket om inte mer.
I dag används huset som huvudkontor för företagets skandinaviska återförsäljare.
Genom vår rundvandring fick vi ta del av villans otroliga prakt. Redan i entrén slogs vi av den stora hallen med  de svängda trapporna upp till andra våningen.
Guidningen gick sedan genom det ena vackra rummet efter det andra. Det var stora takstuckaturer, guldspeglar, spisar med marmor, vackra trägolv och fina väggpaneler.
Man kunde faktiskt inte se sig mätt på allt det vackra.
Besöket avslutades med kaffe i den ljusa matsalen. Vår trevliga guide Susanne Jalker fick ett stort tack och dessutom ett fyrfaldigt leve, eftersom hon fyllde år.

Eva Malmfors

Klicka här för flera bilder!