Studiebesök på Liseberg torsdagen den 28 april

Vi fick höra om parken från dess start år 1923 och fram till idag och om stora planer för framtiden.

Vi var 35 förväntansfulla damer och herrar som välkomnades av Lisebergs Patrik Källström.
Han tog med oss på en intressant skildring genom Lisebergs historia som startade med Jubileumsutställningen i Göteborg 1923.
Genom foton, ritningar och framför allt Patriks berättande fick vi en inblick i utställningens olika områden. Ett nöjesfält knutet till ett så stort evenemang skulle locka fler besökare. Man beslöt då att ett sådant skulle byggas där landeriet Liseberg låg.
Kvar från landeriet är Wärdshuset vid dagens spegeldamm.
Det byggdes en linbana med två gondoler från Näckrosdammen ner till nöjesfältet. Detta var den första linbanan i Sverige och färden tog 4 minuter.
Entrén till nöjesparken var oansenlig med bara ett hål i väggen, dagens två torn tillkom först 1940. Bland de första attraktionerna var Berg- och dalbanan, Lustiga huset och Gubbens galoscher. Den stora Kongresshallen besöktes under 1923 av Gustav V som var där för att lyssna på Albert Einsteins föreläsning.
Åren därefter tillkom många byggnader och attraktioner som dansbanor, karuseller, radiobilar och olika spel. Bengtas café gjorde entré i parken och fanns kvar ända fram till 1986.
När vi sedan fick se foton och höra om 40- 50- och 60-talet hade vi alla minnen från vår ungdom och under senare år var det tillsammans med våra barn.
Parken utökas ju hela tiden och numera är den igång både sommar, höst och före jul. 2023 firar Liseberg 100 år men man börjar redan i år firandet med ett nytt område-Luna Park samt två nya familjeattraktioner, Turbo & Tempus.
Lisebergs nya hotell öppnar under jubileumsåret och några år därefter öppnar vattenvärlden Oceana.
Studiebesöket var mycket givande och alla var så nöjda. Tänk om vi kan få komma tillbaka och se det nya hotellet och pröva på vattenlandet. Det vore väl kul!!

Eva Malmfors