Studiebesök på Renova i Sävenäs
Vi var 22 SPF-are som trotsat det grå och regniga vädret och tagit oss till Renovas
anläggning i Sävenäs.
Efter välkomnandet av vår guide och lite information om hur avfallsvärmeverket
fungerar, var det dags för en rundvandring.
Vi fick se hur avfallet, som kommer till anläggningen, hamnar i en stor bunker. Därefter lyfts det av stora kranar med gripklor in i någon av de 4 ugnarna. Temperaturen i ugnarna är 1000 grader och vi kunde se in i lågorna.
Till varje ugn hör en panna där värmen från förbränningen kokar vattnet till ånga och via en turbin och generator produceras så el. Ångan värmer också upp vatten som skickas ut i fjärrvärmenätet. 30 procent av Göteborgs fjärrvärme kommer från Renova.
Avfallet som inte brinner blir aska och körs till deponi för att senare användas som konstruktionsmaterial. De farliga gaser som bildas vid förbränningen renas innan de släpps ut via den höga skorstenen. Anläggningen är igång dygnet runt, året runt.
Vår guide påminde oss om hur vi tillsammans måste hjälpas åt att minska koldioxidutsläppen. För detta krävs bl.a att plastanvändningen minskar och att mer av plasten vi använder hamnar för återvinning.
Renova arbetar efter EU:s avfallshierarki, populärt kallat avfallstrappan, och målet är så lite avfall som möjligt.
Anläggningen är mycket stor, så det blev många trappor att gå i och många korridorer att traska genom.
Det var en intressant och givande rundvandring och trots att vi pensionärer är bra på att sortera vårt avfall, finns det mycket vi kan göra för vår miljö.
Eva Malmfors