Dagsresa väster om Vänern

Fredagen den 2e augusti startade vi en bussutflykt upp till Dals Rostock i Dalsland. Vädret bjöd på strålande sol, något som vi haft med varje gång vi är på resa. Dals Rostock är en gammal kurort med ovanligt intressant historia. Tre verksamheter av större omfattning har handlat om vård och hälsa: Rostocks Hälsobrunn, Kroppefjälls Sanatorium och de stora odlingarna av medicinalväxter till apoteken.

Hälsobrunnen är en av Sveriges äldsta och drevs i ungefär 200 år, från mitten av 1700-talet och till 1948. Hit kom man resande från när och fjärran för att dricka det järnhaltiga vattnet och få olika behandlingar, som tallbarrsbad och gyttjebad. Området kallas nu för Brunnsparken och ägs av Kroppefjälls Hembygdsförening. I den gamla restaurangbyggnaden finns ett innehållsrikt bygdemuseum med bl.a. ett gammalt apotek.

För hundra år sedan var Rostock ett centrum för den svenska odlingen av medicinalväxter till apoteken. Till minne av detta finns i Brunnsparken en örtagård med omkring 250 olika växter till medicin, kryddor eller andra nyttiga ändamål.

I Rostock kan man även besöka flera konstnärer och hantverkare.

År 2000 byggdes den gamla järnvägsstationen från 1941 i Rostock upp i halv storlek. Väntsalen och stinsens bostad såg ut som på 1910-talet. För oss gamlingar blev det att kröka rygg när vi gick in och tittade.

Färden mot lunch gick till Ronnums Herrgård och därefter besökte vi Kungajaksmuseet Älgens Berg. Efter en förkortad information fick vi ta del av detta upplevelsecentrum om älgen, bergens natur och kungajakt.

Vår innehållsrika dag avslutades med en lokal guide i Trollhättan som berättade om slussområdet. Efter en väldigt innehållsrik dag var det gott att sätta sig i bussen och transporteras hem till vår egen hembygd.

Vid pennan
Barbro Niklasson

Se bilder här!