2023-03-29 Öjersjö Brandstation, d.v.s. Räddningstjänstens station i Öjersjö

Claes Green: "Vi blev varmt välkomnade av Erik och Fredrik, som ordnade till ett lärorikt, informativt och trivsamt besök".
Läs mer om besöket och se Ove Sjöstrands bilder nedan.

  • Välkomnande av Erik

29 mars 2023. Besök vid Räddningstjänstens station i Öjersjö

Strax före kl 10 samlades 25 förväntansfulla Vintergäckare utanför Räddningstjänstens stora station i Öjersjö. Många av oss säger väl fortfarande ”Brandstationen i Öjersjö”, men det visade sig vid den kommande genomgången att det är enbart en mindre del av alla utryckningar som gäller bränder. Det kan gälla trafikolyckor (stor del), drunkningstillbud/-olyckor, räddning av djur i prekära situationer mm, mm.

Nåväl, vi blev varmt välkomnade av Erik och Fredrik, som ordnade till ett lärorikt, informativt och trivsamt besök, där den sistnämnde stod för ”föreläsningen”, medan Erik stod för det mera praktiska.

                                              Erik berättar om fordonen

Vi fick klart för oss hur samarbetet mellan stationerna i Västsverige fungerade. Att larmet går till en samordningscentral i Göteborg, att många stationer har sin ”speciallitet”, att stationer arbetar ”på heltid” (som i Öjersjö) eller på ”deltid” (som i Mölnlycke), att man har en två-årig utbildning (om man ska vara heltidsanställd), att man tränar på arbetstid (1,5 tim per arbetspass!), att man ska klara en massa olika fysiska moment på ett visst antal sekunder, att den enskilde har väldigt varierande arbetstider, mm, mm.

Så släcker man eld i kläderna på en person Rätt typbeteckning!

Vi fick oss förevisade (medelst brand i docka) hur man ska bete sig om det plötsligt börjar brinna i en persons kläder, hur man ska bete sig om det tar eld i en frityrgryta, hur man inte ska ställa massa prylar/varor på sin spis, hur man ska hantera dörrar och fönster vid en ev brand (ska inte öppnas!), hur man ska utrymma vid ev brand, etc, etc.

Utbränt kontor medan.... ....resten av lägenheten klarat sig då dörren varit stängd!!

Vi fick en gång för alla lära oss att någon ”stång” (att åka ner längs) inte längre finns i moderna stationer, att särskilda stegbilar numera är ganska ovanligt (finns på Gårda-stationen), att de särskilda skyddskläderna hänger på ett sätt så att ej trängsel uppstår vid larm och mycket annat.

                                              Uppmärksamma åhörare

Så fick vi naturligtvis en välbehövlig repetition i ämnet HLR, dvs hjärt- och lungräddning!

Har någon fått hjärtstillestånd gäller det att snarast möjlig komma igång med kompressioner, och inblåsningar, att klippa upp kläderna på vederbörande (oavsett om det är en 20-årig toppsnäcka eller 85-årig pensionär) och få dit defibrillatorns elektrodplattor mot huden!!!

Fredrik visar HLR Elektroderna ska sitta på bar hud!!!

 

                                                         Kaffet var gott

Vi tackar Erik och Fredrik för en mycket givande förmiddag!

Claes Green

Text: Claes Green

Bild: Ove Sjöstrand

Inlägg 2023-04-03 : Bengt G Bengtsson, 0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com