2023-02-24 Studiebesök Domkyrkan i Gbg

Elisabeth Engström kommenterade det uppskattade studiebesöket i Domkyrkan i februari på sin Facebooksida. Elisabeth uppmärksammar oss på att besöket inte omnämnts på Vintergäckens hemsida. Vilket härmed åtgärdas. Tack Elisabeth!

Elisabeth Engström:

Den 24/2 2023 besökte vi Domkyrkan. Jag skrev följande på min Facebooksida efter besöket:

I fredags var jag i Domkyrkan med SPF. Först fick vi lyssna på en konsert och sedan fick vi en guidning av en mycket entusiastisk präst. Hon visade oss bland annat ett konstverk föreställande jungfru Marias skyddsdräkt, en biskopsstol och var herrskapsfolk satt förr i tiden, Därefter fick vi åka upp med hiss till ett rum och titta på de vackra biskopskläderna som förvarades där.

Jungfru Marias skyddsdräkt En biskopsstol

Göteborgs domkyrka också Gustavi domkyrka (efter Gustav II Adolf) Nuvarande domkyrka är ritad av arkitekten Carl Wilhelm Carlberg. Den är den tredje domkyrkan på samma plats. Den första invigdes 1633 i Gustav II Adolfs namn, året efter hans död i slaget vid Lützen. Första domkyrka brann1721. Kyrkans murar stod dock kvar och det var därför möjligt att ganska snart återställa byggnaden.

1722 (redan efter tretton månader) kunde den andra domkyrkans huvudbyggnad invigas med samma mått som den tidigare domkyrkan, dock med tornhuv i stället för den tidigare spiran. Den andra domkyrkan brann ner 1802. Denna gång förstördes även själva kyrkobyggnaden så svårt att murarna inte kunde återanvändas. En helt ny kyrka fick alltså uppföras, med start år 1804.

Biskop Bertil Gärtner 1970–1991 tog avstånd från beslutet vid 1958 års kyrkomöte om kvinnors möjlighet att bli präster. Hans efterträdare biskop Lars Eckerdal 1991–2003 började viga kvinnliga präster och sedan 2018 har vi en kvinnlig biskop, Marie Susanne Rappmann.

Hälsningar/ Elisabeth Engström

 

Text och bild : Elisabeth Engström

Inbjudan till studiebesöket

Inlägg 2023-06-08 : Bengt G Bengtsson, 0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com