2023-06-08 Besök på Börshuset i Göteborg

Börshuset är normalt inte tillgängligt för allmänheten. Men med tanke på Göteborgs jubileum, öppnades en möjlighet att komma in i dessa anrika lokaler. Kommittén för Studiebesök grep chansen och ett 30- tal medlemmar kunde glädjas åt en underhållande guidning av Pether Ribbefors.
- Se också kommentarer från Elisabeth Engström, Ingeli Andreasson och Britt-Marie Wiezell.

  • Börsens fasad mot Gustaf Adolfs torg. Foto: Lo Birgersson

Fotografering är inte tillåten inne i Börshuset, men det finns ett bildarkiv med fina bilder HÄR.

Man kan med fördel uppleva börshuset innifrån digitalt på dessa länkar: Besök alla Börsens rum digitalt

Gör ett digitalt besök i Stora Börssalen med festdukning

Eller lyssna på Audioguiden (dock inte lika underhållande som Pether Ribbefors).

På HIGAB:s hemsida kan man finna  en beskrivande text: Kvarteret Högvakten

Kommentarer från Elisabeth Engström, Ingeli Andreasson och Britt-Marie Wiezell.

Elisabeth Engström:

"Besök på Börsen med SPF och den underhållande guiden Pether Ribbefors. Man fick inte fotografera men bilderna finns på nätet (länk ovan).  

Börsen − Göteborgs Stads officiella representationsbyggnad och Sveriges mest påkostade hus när det en gång byggdes för stadens handelsmän. Här håller kommunfullmäktige sina möten och här finns praktfulla festsalarna som kan hyras för exklusiva event. Byggnaden är ritad av Pehr Johan Ekman och invigdes den 1 december 1849.
Oscar I lade grundstenen till bygget av Börsen 1844.  Oscar I står staty  i Börsens foajé  skulptören är Johan Peter Molin, som också är upphovsman till statyn Bältesspännarna.  Oscar I var kung av Sverige och Norge 1844–1859
Vi fick besöka stora Börssalen där nuvarande kungen och drottningen serverades lunch och middag under sitt besök den 4:de juni. Där finns en staty föreställande Merkurius av Bengt Erland Fågelberg. Merkurius var i romersk mytologi en gud som främst var beskyddare för handel och köpmän.
Andra salar var:
 Konsertsalen – eller Lilla Börssalen. Från 1863 (då stadsfullmäktige kom till) fram till 1906 användes det som sammanträdesrum. Efter invigningen 1849 har salen flitigt använts för konserter, föreläsningar och soiréer.
Salongerna är tre till antalet, och ligger i fil utmed Östra Hamngatan.
    • Pompejanska rummet – med väggmålningar i pompejansk stil, utförda av F. Hagedorn.
    • Stuckrummet – utfört i vit, blå och svagt röd marmorstuck.
    • Sidenrummet eller Röda rummet – med väggfält i röd sidendamast.
      Kommunfullmäktiges Sessionssal – i klassisk jugendstil ligger bakom stora skjutdörrar. Salen fick sitt utseende efter den stora ombyggnaden 1904–1905. Här finns plats för cirka 80 ledamöter, administration och press.

Hälsningar, Elisabeth Engström" 

Ingeli Adreasson:

"Åh tack för alla interiöra bilder! Sååååå vackert det var inne på Börsen. Andäktigt! Tror inte jag sett ngt så smakfullt i vackert tidigare. Skulle vara det där lilla museet i Bryssel som han den där kände arkitekten designat själv. Han bodde där. Börsbesöket var verkligen givande. Hoppas nu att många Göteborgare ges chansen att få uppleva detta.
Hälsar Ingeli
Och TACK för att ni fixat!"

Britt-Marie Wiezell:

Fantastiskt fint och sevärt! Tack kommitte’n och Pether Ribbefors!

Inbjudan till besöket 

Inlägg 2023-06-08 : Bengt G Bengtsson, 0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com