2023-05-23 o 24, Resor med ISA af Lyngnern

En resa den 23 maj planerades. Intresset var så stort att ytterligare en resa bokades in den 24 maj. Detta räckte inte utan en extra tur lades in den 24 maj. På dessa tre turer fick totalt 100 medlemmar uppleva en tur på sjön, en härlig räkmacka och en historielektion.

Tisdagen bjöd på spegelblank sjö med något molnöverdragen himmel. Onsdagen bjöd på en laber bris och sol från klar himmel.

.

                               Kaptenen välkomnar gästerna ombord.

.

Att sitta i denna nya fräscha båt med båtsnickerier av hondurasmahogny och körsbärsträ och ljudlöst glida fram över vattnet och samtidigt avnjuta en räkmacka, är väl så nära innebörden i ”att glida på en räkmacka”, som man kan komma.

Förutom på maten, riktades uppmärksamheten på: 

Guiden/berättaren, Christer Linderoth Lyngnerns enda fyr med signalmast.
Ramhultafallet, ett av södra Sveriges högsta vattenfall (64 m), tillika tidigare gräns mellan Sverige och Danmark.  För dagen tämligen vattentomt.  

 

Turen med ISA upplevs som en närmast otänkbar kontrast till de levnadsförhållanden som rådde kring Lygnern på 1800-talet och tiden för den ursprungliga ångaren ISA.

  • Timmerflottningen var en fruktansvärt krävande verksamhet. Flottar skulle tillverkas och bogseras längs hela sjön. Lygnern krävde i snitt ett människooffer per år.
  • Flera år av missväxt skapade fattigdom och svält. Med utvandring som botemedel.
  • Förläggarhus skapade arbetstillfällen och mat på bordet ute i stugorna, och rikedomar till förläggarhusen.
  • Förläggarhusen lade så småningom grunden till några av Sveriges största företag, (SKF, Volvo och Mölnlycke).

Den trevliga guidningen/informationen om denna tid ger onekligen ett perspektiv på vår egen tillvaro, värd att påminnas om gång på gång.

Det är lätt att rekommendera en tur med ISA, bara för historielektionen. Räkmackan och kaffe med kaka blir bara en bonus.

Utförlig information med video och broschyr finns på ISA af Lyngnerns hemsida, tillsammans med förslag på åkturer och kostnader.

Ett stort tack till resekommittén för en fin dag.

Länk till inbjudan.

Text: Bengt G Bengtsson

Bilder: Anders Hultin mfl.

Inlägg 2023-05-26 : Bengt G Bengtsson, 0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com