2023-10-27 Föredrag, Stefan Jacobsson: "Spetälskan i Norden"

Årligen diagnostiseras cirka 200 000 människor med denna invalidiserande och stigmatiserande sjukdom. Stefan Jacobsson framhöll att antibiotika kan ge smittfrihet inom 48 timmar och mycket lidande kan undvikas om patienterna kan komma till en tidig behandling. Vi har alla en möjlighet att hjälpa till att så sker.
- Läs Gunnar Jernströms referat nedan.

Gunnar Jernström:

Om spetälskan och dess historia

Den 27 oktober 2023 hade vi samlats, ett trettiotal personer för att höra Stefan Jacobsson, pensionerad överläkare, berätta för oss om denna sjukdoms historia.

Några av oss hörde nog om spetälskan för första gången i barndomens söndagsskola.
Jesus rörde vid den spetälske och sa: ”Bli ren”. Och genast blev mannen ren från sin spetälska. Om detta visste vi då kanske inte så mycket mer än att de drabbade blev utstötta ur samhället och inte fick bo tillsammans med de friska. De var ”orena”. De skulle enligt gamla testamentet ha en bjällra att ringa i och varna med ropet ”oren”.

Spetälskan, Lepra, eller Hansens sjukdom, fick vi berättat, var känd långt innan bibelns dagar men dess orsak och hur den smittade dröjde länge innan man kunde ge besked om orsakerna.

I Sverige var den närvarande i till exempel Bohuslän fram till slutet av 1800-talet med ett maximum kring 13–1400-talet. Kraftiga utbrott fanns under sillperioderna då många människor arbetade och levde tätt samman.
Vi fick berättat om gamla tiders Leprosorium, där de smittade samlades och hölls avskiljda, bl.a. i gamla Lödöse på 1200-talet, i Kungsträdgården i Stockholm där nu almarna växer, om hospital St Jörgen i gamla Lödöse och sedermera Nya Lödöse (Gamlestaden).
Vi fick höra om vad som nog var Sveriges sista stora spetälskesjukhus, nämligen det i Järvsö, Hälsingland, som var verksamt ända in på 1940-talet.

Norge var också mycket drabbat och vid en vårdanstalt för spetälska i Bergen lyckades en läkare, Armauer Hansen, 1873 upptäcka leprabakterien som senare visade sig likna tuberkulosbakterien och det var ett genombrott i forskningen.
Smittan sker i första hand genom luftburen droppsmitta (jfr Covid). Trångboddhet, bristande hygien, undernäring och nedsatt immunförsvar är väsentliga grunder för spridningen.

Idag diagnostiseras årligen cirka 200 000 människor med lepra och främst i området kring ekvatorn.
Det kan i snitt ta 5 år för smittan att bryta ut- först på huden, så i nerverna och sedan angrips ofta ögon. Nervskador kan ge känselbortfall med oförmåga att känna smärta eller temperatur.  Inflammationen kan äta upp fingrar, tår.
Vad kan man ge för bot? En genomgången behandling med en antibiotikablandning kan ge smittfrihet efter 48 timmar. Men, 95 % av jordens befolkning bedöms vara immuna mot lepra!

Sista söndagen i januari är World Leprosy Day, som vill påminna om sjukdomen och eliminera det stigma som fortfarande gäller.
Vad görs från Sveriges sida: Lepramissionen i Sverige har 5 anställda och flera volontärer som arbetar för att öka kännedomen om sjukdomen och samarbetar även med Sida för stöd till drabbade.

Filmtips med lepra som tema. En egyptisk film Yomeddine och en japansk, Under körsbärsträdet.

Det blev ett mycket intressant föredrag.

Text: Gunnar Jernström

Bilder tagna från föredraget.

Inbjudan till föredraget.

Inlägg (2023-10-25): Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )

Är du nyfiken på våra övriga "Huvudnyheter" (bildspelet) och "Senaste Nytt"? Klicka här!