2023-09-14 o. 20 Studiebesök på Wendelsberg

Studiebesöket den 14/9 fylldes snabbt och dubbleringen den 20/9 likaså. Sven Östberg berättade på sitt personliga sätt, om smått och stort. Allvar och skrönor flyter ihop till en underhållande historielektion.
- Läs Ingrid Timles sammanfattning nedan.

Studiebesök på Wendelsberg september 2023

Efter god lunch med läcker kaka uppenbarade sig Sven Östberg till allas glädje.

Vi fick höra Wendelsbergs historia från fabrikens start 1849 till nutid, väl kryddat med anekdoter och skrönor.

Från början var fabriken ett väveri med smugglade engelska vävstolar. Specialiteten var mollskinn som impregnerats med cellulosabaserat lim istället för animaliskt fett som luktade förfärligt i väta. Alltså en säljsuccé.

Grundaren var tysken G. F. Henning som så småningom överlät fabriken till sin svärson Bruno Wendel.
När Brunos son Arthur tog över behövde Bruno en ”pensionärsbostad” och lät bygga det ståtliga timrade huset i parken. Timret lämnades som tull av de som lät flotta sina stockar i forsen vid fabriken. Var åttonde stock gick till Bruno Wendel! All inredning utfördes i ståndsmässig stil - men knappast ädelträ eller marmor, nästan enbart imitationer av gips.

Bl.a. på grund av läckande hängrännor började huset så småningom att ruttna och måste repareras i början av 1890-talet, Bruno Wendel dör 1891 och fabriken gör konkurs 1906. Det blir alltså många motgångar. Huset tillhör Brunos fru Marie-Louise som måste sälja allt lösöre på auktion och huset köps 1908 av NTO. Rektorn bor i villan och i stallet inrättas två undervisningslokaler.

1922 infördes den banbrytande samundervisningen. Sven Östbergs mor gick då på vinterkurs i träslöjd och fick tillverka ritbord, skrivbord med lådor och en ordförandeklubba.
Några år senare lät man göra om rummen till skolsalar och allt fler elever togs in. Numera finns här 200 elever och av dessa bor 94 i skolans översta våning, som byggts till efter Bruno Wendels tid.

                                     

Under rundvandringen kunde vi beundra fantastiska takmålningar och vackra golv. Tyvärr har taken och väggarna i flera salar övermålats med vit färg under sentida renoveringar, helt utan känsla för den genuina stilen.

                                   

 

På en trappavsats stannade vi till för att beskåda en oljemålning av rektorerna Östberg och Wennergren iklädda snickarbyxor, slips och kavaj. Med ett enkelt handgrepp vände vår guide på tavlan, så att rektorernas baksidor blev synliga.

                                   

 

Ett uppskattat trix.

Denna eftermiddag gav oss många glada skratt och mycket kunskap om Wendelsberg. Stort tack till Sven Östberg.

Text och bild: Ingrid Timle

Inbjudan till studiebesöket

Inlägg (2023-09-24): Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )

Är du nyfiken på våra övriga "Huvudnyheter" (bildspelet) och "Senaste Nytt"? Klicka här!