2023-09-29 Föredrag av Åke Sjöstedt: "Konsten och hjärnan"

Gunnar Jernström: Åkes föredrag är spännande och inspirerande och aktiverar säkert nyfikenheten hos flera av oss till att göra fler konstbesök och reflektera över det vi ser.
Läs mer nedan.

Gunnar Jernström:

Om konsten och hjärnan

Till det första föredraget höstsäsongen 2023 kom drygt 35 personer för att höra Åke Sjöstedt utveckla sina tankar om hur konsten kan påverka hjärnan. Redan för ett år sedan berättade han för oss om hur han som pensionerad läkare började studera konst och bildvetenskap med flera ämnen.

Några konstverk visades och, liksom förra gången gavs en liten bakgrund till de markörer som ger anledningar till frågeställningar om vad, varför, när, om symbolik med mera. Maria med barnet omgiven av symboler i form av frukt, texter, ett landskap symboliserande världen mm.

Även van Eycks ”kaniken van der paeles madonna” beskrevs, där kaniken som finansierade målningen låter måla in sig själv knäböjande vid koret framför madonnan med barnet och där många symboler kan tolkas in. Intressant är att han håller i ett par brillor, sådana var nog mindre vanliga vid den tiden.

Men vad händer i hjärnan, kan man se vilken aktivitet som pågår där när vi betraktar ett konstverk? Åke gav oss en berättelse om hur man med magnetkamera kan ge oss en bild av de aktiviteter som pågår i hjärnan och av särskilt intresse är det då när ett konstverk betraktas.

En person vars forskning han refererade till var Gabrielle Starr vid Pomona College i Kalifornien, (intressant artikel att googla på!), hjärnforskare och litteraturvetare.
Hur hjärnan reagerar på ett konstverk är delat på olika centra där en del ger möjlighet till tankeflykt, ett annat till koncentration på någonting och ett observerande.

Man vet att hjärnan kan aktiveras av konstverk och att en estetisk upplevelse underlättar lärande.
Konsten är inte bara ett fält för analys utan också till för att beröra betraktaren. Man kan vid en tavla som man tilltalas av låta sig sugas in i den- bli ”därvarande” som Åke uttryckte det.

Kan man må bra av konst? Ja, svarar Åke, det finns studier som visar att de som besöker museum eller konserter eller evenemang av olika slag ett antal gånger per år lever längre. Om det beror på konsten i sig är kanske inte självklart men den sociala närvaron är viktig liksom att låta hjärnan vara aktiv och utmanad av upplevelsen är av stor vikt. ”Use it or lose it” är ett uttryck som inte är helt fel.


Vi fick en liten avslutning om Vermeer som varit extra aktuell de allra senaste åren med en stor utställning i Amsterdam.  Han byggde in åtskillig symbolik i sina verk.

                             

Under våren 2023 öppnade Rijksmuseum i Amsterdam den största utställningen med Vermeer som någonsin genomförts. Utställningen blev snabbt utsåld men nu har du möjlighet att uppleva den på bio.

Filmen visas på Bio Roy nu den 4 oktober kl 18.00 och den 17 oktober kl 14.15 Länk till biljetter

Hemma framför TVn kan man njuta av två dokumentärrer:

FRANSK DOKUMENTÄR FRÅN 2020 Vermeers hatt

K SPECIAL Tätt intill Vermeer 

Åke nämnde också en video på Youtube med professorn i Lund Max Liljefors. Här pratar han om konst i vården och att konst kan vara positivt vid sjukdom. Om man orkar höra på en 44 minuters föreläsning: Konsten i vården

Eller på länk Konsten i vården

Åkes föredrag 2022-11-25

Inbjudan till föredraget Konsten och hjärnan

Biologiprofessorn: Tydliga hälsoeffekter av kultur

På sin hemsida ”Den kulturella hjärnan” har Gunnar Bjursell samlat forskning från de 50 mest ansedda universiteten i världen om kulturens inverkan på hjärnan.

Åkes föredrag är spännande och inspirerande och aktiverar säkert nyfikenheten hos flera av oss till att göra fler konstbesök och reflektera över det vi ser.

 

Text: Gunnar Jernström

Bilder från Åke Sjöstedts presentation

Inlägg (2023-10-01): Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )

Är du nyfiken på våra övriga "Huvudnyheter" (bildspelet) och "Senaste Nytt"? Klicka här!