2024-05-13 Fågelutflykt

"Jag fick ihop 26 olika fågelläten, den ovanligaste var en Göktyta som är en hackspettsart"... "Våra egna fantastiska guider var Ulla Ahrnberg och Sverker Steen. Dom hade svar på alla frågor vi hade", skriver Ove Sjöstrand nedan.

  • Trana på fågelutflykt

NOVIS PÅ FÅGELUTFLYKT

Om fåglar kan jag nästan ingenting, fotografera dom är jag bättre på. Lennart Nyborg och några till brukar göra utflykter och fotografera vadarfåglar. Fördelen med dom är att dom är större och på närmre avstånd.

Exempelvis denna Tofsvipa fotograferd på Getterön i Varberg.

Dom små vi såg på utflykten, eller rättare sagt hörde, var väl gömda i trädens grönska och ofta på långa avstånd. Därför blev det inte så många som fastnade i min kamera men utflykten var ändå mycket trevlig.

Vi träffades klockan 06.00 för att gå till Horssjön eller något annat av de andra namn som förekommer på denna sjö.

Många brukar ju säga "släpp mobilen och gå ut i naturen". Detta var en aktivitet där vi kunde kombinera de två aktiviteterna. Det finns nämligen en app som kan känna igen fågelläten och presentera dom med bild.

Appen heter Merlin.

Jag fick ihop 26 olika fågelläten, den ovanligaste var en Göktyta som är en hackspettsart. Efter en kort bergsklättring kom vi upp på en höjd med utsikt över Horssjön där man normalt kan se många fågelarter, även vadarfåglar. Denna morgon hade dom flesta av dom andra planer än att visa upp sig för oss, så vi fick nöja oss med våran fika.

Dom fotograferingsbara fåglarna var en trana och en Sävsångare som satt i ett träd 40 meter bort.

.

,

         

På vägen hem mötte vi många fågelskådare som vi stannade och prata med, bland andra Jon Thulin som är en av dom mest framträdande i Göteborgs Ornitologiska Förening. Jan har till och med anlagt fågelreservatet Hökälla, dessutom hinner han med att vara präst.

När han fick höra att vi hade hört en Göktyta blev han verkligen uppspelt.

Våra egna fantastiska guider var Ulla Ahrnberg och Sverker Steen. Dom hade svar på alla frågor vi hade.

Text och bild: Ove Sjöstrand

Länk till Inbjudan

Inlägg (2024-05-21): Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )

Är du nyfiken på våra övriga "Huvudnyheter" (bildspelet) och "Senaste Nytt"? Klicka här!