En titt i arkivet: Fredagsföredrag

Håkan Söderström och Gunnar Häggström kläckte idén "Fredagsföredrag". Utgångspunkten var att erbjuda föredrag som är lite ”spetsigare” och kan skapa diskussion samt att tillvarata den stora kompetens som föreningens medlemmar besitter.

FREDAGSFÖREDRAG

Håkan höll i gruppen där också Gunnar Jernström och Bengt G Bengtsson ingick. När Håkan slutade, anslöt Anders G Högmark och nu ingår även Lisbeth Sjöstedt i gruppen. 

Utgångspunkten var, som uttryckts i vinjetten, att erbjuda föredrag som är lite ”spetsigare” och kan skapa diskussion samt att tillvarata den stora kompetens som föreningens medlemmar besitter. 

Enda lediga tid i lokalen var fredag eftermiddag, så tiden blev 13.15, vilket det förblivit också sedan vi flyttat till Mölnlycke kulturhus. 

Teorin om att medlemmarna sitter på en "berättarskatt" har inte slagit fel. Hittills har vi hört.

  • Gunnar Jernström
  • Sigrun "Pia" Holmberg
  • Hans Waldén
  • Gunnar Häggström
  • Carl Follin
  • Marie Hurtig
  • Bengt R Johansson
  • Karl Kardos
  • Åke Sjöstedt
  • Claes Green
  • Stefan Jacobsson
  • Anders G Högmark
  • Håkan Söderström 

Väldigt många intressanta föredrag har det blivit och programmet för hösten -24 är i stöpsleven.

Det går inte att välja ut något speciellt föredrag, så här följer en lista med länkar.

2018-10-26   Josefin Haraldsson 

Sorgbearbetning
Detta var det första mötet i en ny aktivitet med föredrag där vi lyssnar i en lite mindre grupp. Vi var knappt 20 personer och det ger möjlighet till en dialog med föredragshållaren, vilket också blev fallet denna fredag eftermiddag.

2018-11-23   Tore Hansson

Information om Trafikregler och trafiksäkerhetsfrågor
"Stort Tack för en informativ eftermiddag, riktas till organisatör Ove Sjöstrand och Trafiklärare Tore Hansson...", skriver Lennart Knutsson.

2019-01-25  Ulf Magnusson 

Lantbrevbäraren i Mölndal 
Vi som anmält oss till Ulf Magnussons föredrag med bildvisning fick en inspirerande kväll med SPF. Ulf bjöd som vanligt på ett fantastiskt fängslande föredrag, denna gång om hur en lantbrevbärartur kunde gå till i Mölndal på 70-talet. En tid såå avlägsen, men ändå så nära. Och äntligen vet vi vem Herkules var. Läs Ove Sjöstrands referat med bilder nedan.

2019-02-22   Gunnar Jernström

Resmål Berlin
WOW, så mycket information om Berlin! Föredraget inspirerade till flera anmälningar till Berlinresan i höst. Tack Gunnar och tack till gruppen som startat denna succéverksamhet.

2019-05-17   Sven Östberg

Föredrag om berg- och dalbanor, eller var det inte i själva verket något annat?
Trollkonstnär, Lisebergsrådgivare (bl.a. spökhotellet Gasten), scenkonst, språklärare, lärare inom teaterämnen, tusenkonstnär ...Mannen som kan få oss att tycka att tysk grammatik är bland det roligaste som finns.

2019-10-18   Lars Sundling

Var varsam och var vaksam, men var inte rädd!
...var Lars Sundlings budskap på fredagens föredrag i Fabriken. Och med oss fick vi uppmaningen att inte vara rädda för att använda internet, samt många tips på hur vi kan vara goda konsumenter.

2020-02-21   Sigrun "Pia" Holmberg   

Kaukasus för länge sedan, då och nu
"Det blev en inspirerande berättelse om en spännande region, behagligt och kunnigt framförd av Sigrun Holmberg"...skriver Gunnar Jernstöm nedan.

2020-11-26   Hans Waldén

Från Mölnlycke AB till Essity eller blöjans historia
Framför våra skärmar fick vi höra Hans Waldén berätta om UTVECKLING. En utveckling som berört alla Mölnlyckebor. Somliga på lite avstånd, men många har själva varit en aktiv del i den. Ett stort tack för ett intressant föredrag.

2021-03-05   Gunnar Häggström

Att påverka politiken i vår kommun
Gunnar invigde oss i beslutandets labyrinter. 

2021-09-17   Ulf Magnusson

Livet i Klarälvsdalen för 100 år sedan
Ulf Magnussons föredrag och bildvisning gav oss två historier i en. Den ena, om Karl Olsson och hans fotograferande, den andra, om de människor och miljöer som han avbildade.

2021-11-19   Carl Follin

Mongoler, flygplan och Djinghis Khan
"Det var ett synnerligen intressant föredrag, väl framfört och med trevligt bildmaterial, inte minst av människor i vardagens händelser", skriver Gunnar Jernström.

2021-10-22   Gunnar Häggström

ADB-IT en tids och teknikresa
Alternativ rubrik: "Från 20 meter till 0,08 ljusår, på 65 år!" Läs mer eller se videon av föredraget nedan.

2022-01-21   Tore Hansson

Trafikvett
Vi fick en gedigen och underhållande genomgång av hur man förhåller sig i trafiken. Samt nyttiga tankeställare om hur vi (inte) fungerar som människor.

2022-02-25   Marie Hurtig

Pixbo herrgård och samhälle, del 1
Marie gav oss allt man hittills vet om Pixbo, från stenåldern fram till tiden för järnvägsbygget. Men det finns så mycket mer att berätta!

2022-03-25   Bengt R Johansson

Att avbilda det osynliga
"En kompakt tystnad från den koncentrerade publiken i det fullsatta Röda Rummet, vittnade om fascination för dagens ämne... -...All beundran till dem, som utvecklat EM och dess tillämpningar! Stort tack till vår föreläsare", skriver Britt-Marie Wiezell nedan.

2022-09-23   Karl Kardos 

Karl Kardos delar med sig av sina minnen och de konsekvenser krig har på människor i generationer.
Gunnar Jernström: "Det var en stund som gav anledning till eftertanke om vår egen syn på omvärlden och hur vi själva tänker och handlar. Karl Kardos berättelse var mycket tänkvärd."

2022-10-28   Marie Hurtig

"Pixbo, från herrgård till villasamhälle" del 2
Gunnar Jernström: "Marie har lagt ned ett stort forskningsarbete i sin berättelse om Pixbo herrgård och villasamhälle och även om de människor som gjort avtryck här, ja det är en riktig kulturgärning. Ett stort tack för din berättelse!"

2022-11-25   Åke Sjöstedt

Att börja med akademiska studier som senior
Åke Sjöstedt, pensionerad ortoped, gav oss, 37 nyfikna besökare från Vintergäcken, en spännande berättelse om att börja med akademiska studier som senior. Vi fick också en intressant beskrivning av tolkningsmöjligheter när vi betraktar konst. Något som kan fördjupa upplevelsen nästa gång vi går på konstmuseum. Konstaterar Gunnar Jernström nedan.

2023-03-03   Claes Green

Ölandsbron: teknik, äventyr och romantik
Det rubriken utlovat var vad vi fick. En härlig och ärlig bild från tidigt 70-tal, sedd med en nybakad civilingenjörs ögon. Publiken njöt av tekniska finesser, äventyr och romantik. Fakta och känslor.

2023-03-24   Ulf Magnusson

Världsutställningen 1923 - det försenade kalaset
Med hjälp av ett album med hundra år gamla professionellt tagna kort från utställningen, ville Ulf förmedla "en bild av det obegripliga": Att bygga och, endast för några månader, driva samt därefter riva rubbet.

2023-04-28   Tage Brolin

Gammalsvenskby
- "Hur orkade man med livet där under sådana stundtals ofattbara vedermödor och ändå se glädje i tillvaron? Man fick ta vara på det lilla. Man ville också verkligen hålla kvar sina band till Sverige och känna sig på något sätt som svenskar".
PS. Det kommer tragiska rapporter från Ukraina. Senaste sammanfattning är Gammalsvenskby 23 februari, 2024

2023-09-29   Åke Sjöstedt

Konsten och hjärnan
Gunnar Jernström: Åkes föredrag är spännande och inspirerande och aktiverar säkert nyfikenheten hos flera av oss till att göra fler konstbesök och reflektera över det vi ser.

2023-10-27   Stefan Jacobsson

Spetälskan i Norden
Årligen diagnostiseras cirka 200 000 människor med denna invalidiserande och stigmatiserande sjukdom. Stefan Jacobsson framhöll att antibiotika kan ge smittfrihet inom 48 timmar och mycket lidande kan undvikas om patienterna kan komma till en tidig behandling. Vi har alla en möjlighet att hjälpa till att så sker.

2023-11-24   Claes Green

Tradition, Skönhet, Harmoni
Lisbeth Dinsdale: "Är så glad att jag har gått med i SPF Vintergäcken! - I dag höll Claes Green ett intressant föredrag om det lilla landet Bhutan på Kulturhuset i SPFs regi. Han och hans fru var där på en rundresa för 15 år sedan.

2024-02-02   Jan Jörnmark

Övergivna platser, finalen
Det blev en exposé över industriprojekt som tvingades lägga ner, på grund av extern konkurrens, i grunden omöjliga affärsplaner, ofta med lokalpolitiska förtecken, mångårig misskötsel eller girighet. Ett mycket intressant föredrag, men varför är jag inte övertygad om att detta var den sista boken om misslyckade satsningar?

2024-03-01   Per Mood

Civil beredskap i en förändrad hotbild
"Civil beredskap i en förändrad hotbild" är ett aktuellt ämne, som kan väcka obehag eller olustkänslor. Men med planering, förberedelser och kunskap kan det skapa trygghet.

2024-03-22   Anders G Högmark

Vart är vi på väg?
Vart är vi på väg --- och är det DIT vi vill ? En mycket intressant och lärorik beskrivning av det världspolitiska läget såväl i nutid som bakåt och framåt i tiden. - Läs Liskulla Östlunds sammanfattning.

2024-04-26    Håkan Söderström

Vad styr ditt liv? eller Algoritmernas grundläggande betydelse för chiffer, kvantdatorer och AI
Håkan visade den röda tråden på väg från eter, eld, luft, vatten och jord till Artificiell Intelligens. - "Det var en utmärkt väg som Håkan Söderström visade oss på ett pedagogiskt, klargörande sätt". skriver Jan-Olov Forsberg nedan.

 

Inlägg (2024-05-24): Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )

Är du nyfiken på våra övriga "Huvudnyheter" (bildspelet) och "Senaste Nytt"? Klicka här!