Resumé , bussresa till Kullabygden

Vårens sista bussresa gick söderut till Skåne. Vädret var strålande och bussen var ny. Lite svårt att ställa in luftkonditioneringen till lagom, var det dock. Skåne visade upp de finaste vyer med sina otroligt stora gula rapsfält med en klarblå himmel. Mer blå-gult än så kan det inte bli.

Vi landade i Kvibille för kaffe med ostsmörgås. Vi fick även höra den intressanta historien om skjutsställets historia innan färden gick vidare till Höganäs, där de som ville fick tillfälle att prova på drejning. Vi andra strövade runt i butiken och beundrade konst- och bruksföremålen. Färden gick vidare till Tunneberga gästgiveri där vi inmundigade ”skånsk äggakaka” med stekfläsk. (Måste bara nämna att stekfläsket var helt outstanding).

Vidare upp, upp, upp på Kullaberg. Förbi lyxiga villor och hotell, för att slutligen landa på promenadavstånd från Kullens fyr. En härlig natur och vida vidder bredde ut sig framför oss. Kullens fyr, med anor från 1561, är Sveriges högst belägna fyr fick vi veta. Lyshöjden är 78,5 m över havet och tornet som är byggt i gnejs, är 15 m högt. Kullens fyr är den ljusstarkaste fyren i Skandinavium och ljusskenet kan ses cirka 50 km bort. För den som är lite ”nörd” kring fyrar, så kan jag berätta att linskonstruktionen väger 6 ton och hela linskonstruktionen roterar 4 ggr/minut hela dygnets alla timmar, men det elektriska ljuset slås av vid gryningen. Linskonstruktionen måste rotera hela dygnet för annars skulle den kraftiga linsen fungera som ett brännglas och därmed bränna sönder lampan.

Innan det bar vidare hemåt, så landade vi hos ”Flickorna Lundgren på Skäret”. Ett mycket trevligt/mysigt kaffeställe. Vi njöt där av wienerbröd, vaniljhjärtan och gott kaffe serverat ur kopparkittlar. Bussen gick hemåt till Mölndal igen och vi tackar busschauffören för en trygg resa. Ett stort tack skickar vi även till Strömstararnas styrelse med Kaj-Åke i spetsen, som ordnat med en sådan trevlig resa till ett så facilt pris. Tack! 

Vid pennan A. Liljeroth