Summering av Folkhälsodagen 22/5-24

En solig försommardag den 22 maj samlades ett 50-tal seniorer i Mölndal på Mölndals stadsbibliotek. Under 3 timmar kunde åhörarna lyssna och ta till sig information och ny kunskap från ett antal föreläsare inom olika ämnesområden.

Gisela Fridstedt från SPF Strömstararna, Hälsa och säkerhetsgruppen, var moderator och inledde dagen med att prata om vad folkhälsa är och faktorer som påverkar denna. Eva Sixt överläkare och specialist i geriatrik höll en intressant och mycket uppskattad föreläsning om Gammal eller ung på äldre dar-det normala åldrandet. Eva Sixt är dessutom ordförande i Anhörigas riksförbund och informerade om Anhörig-linjen/föreningen generellt och i Mölndal. Susana Sheremeti Mdunjanin, tandhygienist från Folktandvården, informerade om vad som händer i munnen när man blir äldre samt vilka bidrag som finns att söka för att få tandvård. Loella Filipsson, Hälsovägledare på Förebyggande enheten i Mölndal, avslutade dagen med att berätta om ett nystartat projekt som innebär att man erbjuder Hälsosamtal för personer 80+ i syfte att minska Ofrivillig ensamhet. Ulrika Wilhelmsson aktivitetspedagog. Förebyggande enheten i Mölndal, aktiverade oss med pausgympa och dans under dagen. Ulrika finns annars på Träffpunkten, som har en mängd av aktiviteter att erbjuda oss seniorer i vardagen. Innan avslutning ombads deltagarna att ge tips på ämne till kommande folkhälsodagar och balansveckan i höst och flera tips kom in tillsammans med andra förslag på aktiviteter till föreningen. Vi fick också kontakt med fyra personer som ville bli medlemmar!

Gisela avslutade dagen med att informera om SPFs webbinarier under Folkhälsoveckan och som hittas på SPFs hemsida. Det blev en riktigt trevlig, lärorik och intressant dag som även gav möjlighet till social samvaro före, under och efter fikapausen.

Sammanfattat av Cecilia Wingren och Gisela Fridstedt