2022

Referat från 2022.

Caféträff 16 dec
Den 16 december firade ett drygt 80-tal deltagare i projektet Språkvän/Medmänniska lusse med jultema i Kyrkans Hus, Kållekärr. Jan Magnusson berättade om svenska jultraditioner och Faten Seddik översatte.

Det var också julmusik, dans kring granen och julklappsutdelning till barnen. Lucia från Kållekärrs skola åk.4 lyste upp i vintermörkret med vacker sång.
Vi bjöds på glögg och pepparkakor, kaffe/te med lussekatter, frukt, dadlar och fikon och en väldigt god äggost med sylt.

Projektet är ett samarbete med Tjörns kommun, Svenska kyrkan Tjörn, Studieförbundet Vuxenskolan och SPF Seniorerna Tjörnveteranerna.

Julfest 9 december
Julfesten hos SPF Seniorerna Tjörnveteranerna blev årets ”grand finale”. Närmare 100 festklädda medlemmar fick ta plats vid vackert dukade bord till finstämd julmusik. Gästerna välkomnades av ordförande, Margareta Andersson.

Kvällens entertainer var Johan Olofsson, som fick alla att sjunga med i välkända julsånger. Johan genomförde ett imponerande sångprogram till eget pianoackompanjemang.

Till allas glädje dök tomten upp med en julklapp till alla stora barn.

Ett traditionsenligt julbord serverades med sillar, laxar, skinkor, korvar, syltor, sillsallad, köttbullar, Janssons Frestelse och ris á la malta mm. Ordförande, Margareta Andersson, framförde ett varmt tack till Kustcatrarna för ett riktigt gott julbord och till alla som skött arbetet med den trevliga festen.

Under kvällen fick vi också försöka minnas vilken som varit årets julklapp under ett tiotal år. Grattis till Dagrun Trewe, Arne Lundqvist och Folke Johansson, som hade flest rätt och förärades med choklad.
Efter sedvanlig lotteridragning med många skänkta vinster avslutade Margareta kvällen med en adventsbön och önskade samtliga medlemmar en God Jul och ett Gott Nytt År.

Julmarknadsresa 24 november
I torsdags (24 nov) reste 45 förväntansfulla Tjörnveteraner på dagsresa till Tjolöholms julmarknad. Vår trevlige chaufför Johan hade lite gott om tid så det blev en rundtur i Göteborg förbi Karlatornet och Älvstranden. Många av oss är ju sällan där. Efter detta blev det besök på Bräutigams fabrik i Fjärås. Där bjöds avsmakning av härlig tryffel och glögg, som vi givetvis handlade med oss hem till julbordet. Vi kunde även se flinka händer forma julgrisar i marsipan. Sedan fortsatte vi mot Tjolöholms slott och julmarknad. Vädret var med oss, inget regn och lagom gångavstånd till det mäktiga slottet, som låg otroligt vackert på höjden. Nere på planen var det en massa bodar där man kunde köpa allt som hör julen till.

På väg till slottet mötte vi fru Blanche Dickson med sällskap, som berättade att slottet byggdes 1898 till 1906 men användes mest som sommarstuga, en pampig sådan med magnifikt läge.

Tiden gick fort och vi åkte vidare mot Skårs gård för julbuffé. Ett trevligt ställe som varit gård så vi fick luncha i svinstallet, hästboxen och fölboxen. Jättemysigt och väldigt god mat. Efter en givande dag med alla vänner och den trevlige chauffören var det dags att styra kosan hem.

Månadsmöte 10 november
På mötet blev vi inspirerade att anlägga och ta hand om våra trädgårdar och växter. Det var trädgårdsarkitekten och radioprofilen Peter Hilton, som på ett trevligt och humoristiskt sätt beskrev olika sätt att sköta om växterna. Vi fick lära oss om plantering, beskärning, färger och former. Hur man anlägger små oaser i trädgården, bygger murar, lugna platser att vila på och mycket annat. Vi fick tillfälle att ställa frågor och få svar på allt som det frågades om.

I samband med kaffet informerade Margareta om pågående styrelsearbete. Jan Magnusson berättade om arbetet i kommunala pensionärsrådet.

Grattis till Britt-Marie Lindeblom lycklig vinnare av kexchoklad i kvällens lotteri.

Berättarkväll på Billströmska 8 november
Höstens berättarkväll "Snapsvisans historia" arrangerades tillsammans med Billströmska folkhögskolan och skolans elevförbund. Titeln sammanfattar Lars Rafstedts kåserande om varför vi sjunger snapsvisor i ett historiskt perspektiv.

Lars har skrivit en sammanfattning av anförandet
Snapsvisorna genom historien
"Snaps, en mindre kvantitet brännvin, med en volym av en klunk eller munfull, sjunges i kombination med en kort visa som ofta har en knorr på slutet. Visan kallas snapsvisa. Svenskarna och den svensktalande delen av Finland har sjungit dessa visor sedan slutet av 1700-talet. 1828 kom den första boken med snapsvisor. Men snapsvisesjungandet har djupare rötter. När vikingarna drack sitt mjöd sjöng de så kallade minnesvisor. Dessa var ämnade åt asagudarna. Man sjöng som minne för sina avlidna och höglagda släktingar. När Sverige kristnades sjöng man minne för helgonen och Gud. Och man drack för att stärka vänskap och släktskap. Att neka en erbjuden skål var belagt med böter och ledde till ovänskap. När brännvinet blev känt var det ursprungligen för användningen i kruttillverkningen. När man hanterade brännvinet märktes andra effekter. Sår på händer och armar läkte. Brännvinet hade en desinfektions effekt. Snart hade brännvinet status som oersättligt läkemedel. till exempel var det bra att ta en sup i vårens tid när man gick ut för att arbeta på morgonen. Annars kunde man bli ”gökdårad”. Det ansågs att den som hörde göken och hade magen tom blev galen. Göken kallas även för ”dårfågel”. Blandade man supen med kaffe blev det en kaffegök. När det under 1700-talet blev förbud mot tillverkning av brännvin blev sjungandet till snapsen en annan karaktär. Närmast en protestvisa. Det som man lärt sig sedan flera hundra år tillbaka, att brännvinet var bästa medicinen framhölls nu i visorna. Sedan visvolymen ökat. Spritmuseet i Stockholm har idag en samling av mer än 12 000 visor."

Därtill fick vi ta del av en utställning med snapsvisande böcker, skivor och annat med snapsvisande innehåll. En mycket trevlig kväll som avslutades med kaffe och lotteridragning.

Grattis till Jan Magnusson  vinnare av matvaruhink och småkakor i kvällens lotteri.

Månadsmöte 13 oktober
Rekordpublik blev det på vårt månadsmöte i oktober när tre Ö-kända kvinnor på Tjörn besökte oss. Solveig Olausson inledde med en historisk exposé över kvinnors situation under tre århundranden 16-, 18- och 1900 talen. Därefter fick vi vara med om ett dramatiserat möte mellan Sundsbys Margareta, Säbygårdens Maria Kristina och Villa Solfrids Elin. De gestaltades av Maria Johannesson, Solveig Strömbom och Eva Anrås.

När vi fikat och pratat av oss var det dags för musikquiz med Niklas Carlsson. Man behövde kunna mycket om artisters verkliga namn, om Frankrikes geografi, filmer och melodifestival. Både bästa och sämsta deltagarlag grattades med 1 kg godis.

8 september Sensommarfest
Rekordmånga tjörnveteraner (88 st) samlades i Bräcke hembygdsgård den 8 september till en sensommarfest. Vi åt en god havstallrik från Kustcatrarna och sjöng allsång under ledning av Dan Gustafsson och Lennart Olsson.

Kvällens föredrag handlade om sill och konservindustri när Klädesholmens Seafood AB presenterades av VD Annika Fogelström Hellmer och kvalitetschef Morgan Bråse. De beskrev de många olika produkterna och en intressant marknad samt berättade om sillens historiska och nuvarande betydelse för Bohuskusten. Vi delade deras stolthet kring ett lokalt varumärke med stor spridning.

Vi fick dessutom gnugga geniknölarna med historiska tipsfrågor om Tjörn, som Henry Hermansson knåpat ihop.

Ordförande Margareta Andersson riktade ett stort tack till Annika och Morgan för den intressanta presentationen.

31 augusti Resa till Torsö i Vänern
Onsdag 31/8 reste 34 förväntansfulla Tjörnveteraner från Kållekärr på en dagstur till Torsö i Vänern. Vår guide Sofia mötte upp vid brofästet till ön och färden gick vidare till Torsö hembygdsgård för kaffe och hembakt.

Våren 2004 fick hembygdsföreningen ärva en gammal gård, som också hade ett museum med uråldriga saker, väldigt intressant.

Sedan for vi till Fågelö kapell och Sjömanskyrka där också Torsövargarna ligger begravda. Torsövargarna är enligt sägnen Torsöbor, som den svåra vintern 1842 gick över isen till Mariestad för att sälja sina produkter. De gick alla på rad och såg ut som vargar. Därav Torsövargar även kallade Sotepinnar, eftersom de var så magra på grund av fattigdom.

Så gick resan vidare med färja till Brommö. Färjan tog hela 4 minuter innan vi steg i land på denna fantastiska ö med lummiga skogar och långa fina sandstränder. Vid återresan stannade vi till vid färjelägets magasin med massor av gamla foton från förr.

Tillbaka på Torsö blev det lunch på Laxhall samt teater av Sofia. Hon pratade om Koffa, som sägs vara en korsning av barn och lake. Detta väsen lever i sjön och är svår att fiska upp. Vi avslutade besöket på en verkstad där man gör torsösnipor vilket var mycket uppskattat av herrarna. Vi damer tittade på en fantastisk vävlokal där det jobbades flitigt. På hemvägen åkte vi en liten tur genom Mariestad, väldigt trevligt.  


På hemvägen ledde Inger lite sittgympa och vi hade också en liten quiz tävling. Klockan 19 var vi tillbaka i Kållekärr efter en händelserik dag. 
Se även Ragnar Karlssons film

18 maj Resa till Koster
50 glada Tjörnveteraner startade från Kållekärr på resa mot Sydkoster. Första stoppet var Rasta Tanum för fikapaus. Vi fortsatte färden mot Strömstad och tog färjan till Långagärde. Rundturståget med traktorförare och guide tog oss runt på Sydkosters sommarvackra vägar. Guiden berättade om öns historia och att den fasta befolkningen (200 personer) mångdubblas på sommaren. Vi passerade bland annat öns vackra kyrka från 1939. Öns skola får efter protester mot nedläggning finnas kvar trots endast fem elever.

Efter lunch på pensionat Ekenäs Koster var det dags för Naturrum Kosterhavet där vi fick möjlighet att utforska utställningen med hjälp av film, foton och föremål. Ett klappakvarium tilldrog sig stort intresse där vi fick närkontakt med några av Kosterhavets djur.


Färjan Koster Marin tog oss tillbaka till Strömstad där vi samlades på platsen ”Här samsas vi” i väntan på bussen. Den tog oss vidare till Rasta Håby för kaffe och kanelbulle.  Resten av resan ägnades åt ett trevligt och klurigt quiz, som Inger knåpat ihop. På Tjörnbron tackade researrangörerna alla medresenärer för en fantastisk dag.

Tag även del av Ragnar Karlssons filmklipp från resan.

SPF Seniorerna Tjörnveteranerna riktar ett stort tack till researrangörerna Mona och Inger för en trevlig resa.

13 maj Vårfest

Ordförande Margareta Andersson hälsade ett sjuttiotal medlemmar hjärtligt välkomna till kvällens fest. Inför den kommande folkhälsoveckan framhöll hon vikten av att delta i föreningslivet med fysiska aktiviteter, bra matvanor, social gemenskap och meningsfull sysselsättning, som grundläggande för vår hälsa och livskvalitet.

Våren togs in genom vacker dukning med vårblommor plockade runt Kärrslätts Gård, Kållekärr. Vi serverades en vårmiddag med toast Skagen och kycklingbröst.
Ann-Marie Myllykangas informerade om vårt samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, vi tittade på film från en av vårens kulturhistoriska promenader. Vi fick dessutom gnugga geniknölarna med tipsfrågor, som hade grönt tema.

Daga och Rolf stod för kvällens underhållning med låtar som Lilla Vackra Anna, Pater Noster och Sånt är livet.


7 april Månadsmöte

Ett 60-tal tjörnveteraner trotsade aprilvädret och lyssnade till Pär Ola Måneskiöld, vd på tjörnbaserade Hansson & Söner Entreprenad AB. Han berättade om företagets historia och omfattande verksamhet inom bygg- och entreprenadbranschen. Han visade på flera stora byggprojekt och nämnde med stolthet att företaget tagit hem 2021 års vård- och omsorgsbyggnad Fiskebäck äldreboende i Lysekils kommun.

Eva Blume med gitarr och Gert Magnusson på kontrabas underhöll på ett engagerat och medryckande sätt i visor med tema västkust.

23 mars Caféträff/Språkvän-Medmänniska 

Efter ett långt, långt uppehåll på grund av COVID19-pandemin kunde vi nu återstarta våra populära Caféträffar.

Träffarna görs i samarbete med Integrationsenheten Tjörns kommun, Svenska Kyrkan och Vuxenskolan under rubriken Språkvän-Medmänniska.

Den här gången var vi drygt 50 deltagare i Kyrkans Hus, Kållekärr. En bra mix av både gammalsvenskar och nyanlända, både vuxna och barn. Vi bjöd på nygräddade våfflor med grädde och sylt, eftersom Vårfrudagen/våffeldagen bara var någon dag bort.

I köket ledde Margareta Andersson gräddandet av mer än 100 våfflor med hjälp av några frivilliga insatser.

Efter fikat spelades det lite musik och helt spontant började våra nyanlända dansa folkdans från hemländerna och bjöd in oss svenskar att vara med. Det blev en mycket uppskattad kväll.

10 mars Månadsmöte
Modern mjölkproduktion och vår livsmedelsförsörjning

Margareta Andersson, ordf. hälsade alla välkomna och särskilt kvällens föreläsare Catarina Johansson och underhållare Emil Andersson. Temat var aktuellt med tanke på den allvarstid vi lever i. Margareta nämnde att antalet mjölkkor i vårt land för femtio år sedan var ca 700 000 men att det nu finns knappt 300 000 kor.   Produktionen av mjölk är emellertid nästan densamma idag som för femtio år sedan, vilket ställer annorlunda och stora krav på våra mjölkbönder.

Catarina Johansson, Källsby gård, Jörlanda var en fantastisk mjölkambassadör, som berättade om sitt jobb som mjölkbonde. Hon satte in modern mjölkproduktion i sitt sammanhang i svensk livsmedelsförsörjning och fick oss att tänka till vad vi själva varit med om kring att mjölka kor eller att se kalvar födas. Hon visade filmer hemma från ladugården där kor mjölkades i robot och fick foder från automater med ett datasystem som kände igen varje enskild ko och visste hur mycket foder var och en skulle ha. Hon svarade på mängder av frågor om vad som var jobbigt i mjölkproduktionen, om hur hon övervakade kalvningar och hur hon gjorde med sjuka djur och en massa annat.

Efter fikat underhöll Emil Andersson med visor till dragspelsmusik och vegamössa. Vi sjöng med i Gamle Svarten, Balladen om den blå baskern och Nya bohusvalsen och annat. Vi avslutade kvällen med den aktuella visan ”I natt jag drömde” och önskade oss att alla krig var slut.

10 februari 2022
Tjörnveteranernas 35:e årsmöte, Rönnängs bygdegård

Ordföranden Margareta Andersson hälsade ett 90-tal Tjörnveteraner välkomna till Rönnängs bygdegård. Hon underströk att vår verksamhet betyder mycket för oss alla och att det finns flera påverkansområden att jobba med. Pandemin synliggjorde bland annat rådande ålderism i samhället, det digitala utanförskapet, brister i äldreomsorgen och behovet av fler äldre i politiken.
Föreningen har emellertid en stark framtidstro och utgår ifrån att det kommande verksamhetsåret -- som också är ett valår -- ska bli en återgång till mer normala förhållanden och att den planering vi gjort för 2022 ska kunna genomföras.

Föreningens sekreterare Dagrun Trewe redogjorde för det gångna verksamhetsåret. Trots pandemin ökade antalet föreningsmedlemmar med 52 personer (78 nya medlemmar) så att medlemsantalet vid årsskiftet var 478, vilket är föreningens högsta någonsin. Detta till trots att verksamhetsåret varit haltande på aktiviteter, eftersom första halvåret endast bestod av utomhusaktiviteter.

Verksamhetens mål och aktiviteter framgår av verksamhetsplanen för 2022. Ordföranden betonade vikten av att föreningen fortsätter att växa. Tillsammans är vi starka. Vi lägger därför stor kraft på att behålla befintliga och rekrytera nya medlemmar. Med ett växande antal medlemmar skapas ökade möjligheter till politisk påverkan i hela samhället och på alla politiska beslutsnivåer. Vi arbetar uthålligt och långsiktigt i prioriterade frågor med seniorers ekonomi, hälsa, sjukvård och omsorg samt boende. För att lyckas med detta behöver vi vara en engagerande förening, som stimulerar medlemmar och andra till engagemang. Vi ska synas och höras genom att synliggöra seniorers erfarenhet och kompetens.

Ordföranden avtackade de avgående styrelseledamöterna Olle Kjellström (bild 1) och Lennart Thorvaldson och funktionärerna Henny Nilsson, Gun-Britt Karlsson och Inga-Lena Olofsson samt revisorn Lars-Erik Pettersson för värdefulla insatser för föreningen. (Med på bild 2 är Lennart Thorvaldson, Inga-Lena Olofsson, Gun-Britt Karlsson och Henny Nilsson.)

Årsmötet gjorde ett uttalande riktat till kommunstyrelsen angående det stora behovet av att snarast bygga ett äldreboende i Tångeröd.

Efter årsmötet bjöd föreningen på kaffe och semla. Mötet avslutades med underhållning av Haga-Lennart.